Glas Hrvatske

11:35 / 28.06.2021.

Autor: Klara Špančić

Ansambl LADO na poljskoj turneji

Jedan od mnogobrojnih nastupa.

Jedan od mnogobrojnih nastupa.

Foto: LADO / HRT

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO započeo je svoju turneju po Poljskoj gdje će održati nastupe na kojima će gostovati i domaćini – poljski folklorni Ansambl pjesama i plesova Śląsk Stanisława Hadyne.

Plesne koncerte LADO će održati u Koszęcinu, Krakówu i Katowicama u organizaciji Konzulata Republike Hrvatske u Krakówu u partnerstvu s gradovima Krakówom i Katowicama i u suradnji s ansamblom Śląsk.


Koncerti u Krakowu i Katowicama humanitarnog karaktera, a prihod od prodaje ulaznica namijenjen je potresom pogođenim hrvatskim područjima.
LADO tijekom nastupa.

LADO tijekom nastupa.

Foto: LADO / HRT

Ova turneja trebala se održati prošle godine povodom obilježavanja hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, a ravnateljica Ansambla LADO Ileana Jurin Bakotić ističe važnost ove turneje ne samo zbog predstavljanja hrvatske kulture u zemljama članicama Europske unije, već i zbog ponovnih održavanja koncerata izvan Hrvatske od izbijanja epidemije koronavirusa te posebno zbog kontinuiranog održavanja međunarodne kulturne suradnje s poljskim folklornim ansamblom Śląsk.


Jurin Bakotić pozdravlja nastojanja počasnog konzula RH u Poljskoj, gospodina Pawela Wlodarczyka na promicanju hrvatske kulture u Poljskoj kao i želji za pomoć krajevima pogođenim potresom.


LADO je posljednji put posjetio Poljsku 2012. godine, a posljednji susret s ansamblom Śląsk zbio se u rujnu 2017. godine u Zagrebu na zajedničkom koncertu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u sklopu Śląskove turneje ''Hello, hello Folks!''.


Prvi ovogodišnji koncert u Poljskoj LADO će održati 27. lipnja u off programu festivala "Śląsk Days" Koszęcin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!