Glas Hrvatske

12:19 / 17.07.2021.

Autor: Slavica Štefić

Maraska: zlato boje višnje

Liker od višnje maraske

Liker od višnje maraske

Foto: Slavica Štefić / GLAS HRVATSKE

I dok u kontinentalnoj Hrvatskoj ima desetak starih sorti višanja, maraska je njihova „morska“ južna sestra, autohtona podvrsta raširena u Dalmaciji. Sve su višnje plemenito voće zavidnih nutricionističkih vrijednost, no sočna maraska, ili maraška, je zbog svoje snažne arome i kakvoće plodova na posebnoj cijeni kao sirovina za spravljanje likera maraskina. 


Višnje

Višnje

Foto: Slavica Štefić / GLAS HRVATSKE

Kad smo nedavno u našem gastro kutku imali za temu maslinovo ulje, spomenusmo da je maslina, uz vino i pšenicu, jedan od temelja mediteranske kuhinje. Doista, maslina je stablo u čijim je granama ucrtana gastronomska karta Sredozemlja. No kad je o našem djeliću „Mare nostruma“ riječ, još je jedno stablo nerazdvojivo povezano sa sudbinama generacija u srednjoj Dalmaciji, posebno između Zadra do Makarske, u ona vremena kada je urod zemlje, a ne broj turističkih noćenja pravio razliku između dobre i mršave godine. Za one koji još nisu pogodili o kojem je stablu, o kojoj je voćki riječ, otkrijmo odmah: riječ je o višnji. Ali ne bilo kojoj, bilo kakvoj višnji, već o višnji maraski.

Višnja

Višnja

Foto: Slavica Štefić / GLAS HRVATSKE

I dok u kontinentalnoj Hrvatskoj ima desetak starih sorti višanja, maraska je njihova „morska“ južna sestra, autohtona podvrsta raširena u Dalmaciji. Sve su višnje plemenito voće zavidnih nutricionističkih vrijednosti, no sočna maraska, ili maraška, je zbog svoje snažne arome i kakvoće plodova na posebnoj cijeni kao sirovina za spravljanje likera maraskina. Davno ga je već spomenuo slavni francuski pisac Honere de Balzac u jednom romanu kad njegov junak govoreći o Zadru kaže: "To je bilo u onom grad gdje se proizvodi maraschino. Bio sam tamo. To je na obali..." A najstariji pisani dokument u kojem se spominje stablo višnje maraske pronađen je u Državnom arhivu u Zadru. U zapisima iz godine 1399. stoji: "...jedno veliko stablo maraske u neposrednoj blizini samog grada Zadra na položaju Kolovare, u vinogradu kod Fontane, kraj samog mora..."

Višnje sa šećerom u staklenkama

Višnje sa šećerom u staklenkama

Foto: Slavica Štefić / GLAS HRVATSKE

A kao u slučaja maslina, priča je i ovdje slična. Maraska se dakako uzgaja i u drugim zemljama, prenesena je i uzgaja se u Sloveniji, Italiji pa čak u Austriji, no posebno pogodno kamenito i škrto tlo te dalmatinska klima pružile su najbolje od najboljeg toj voćki porijeklom iz Srednje Azije. Ovdje se udomaćila. I oplemenila. Posebno su na cijeni bile maraske iz područja Brela, sa strmih padina pod Biokovom koje gledaju na jug, put mora i sunca. I dok je maslinovo ulje hranilo, maraska je bila izvor zarade, nije se jela već prodavala, gradila je Brelanima i Makaranima kuće, barke, bila je njihovo zlato. Zlato boje višnje. Priča nam breljanka Gordana Vilović.

No „berba“ (turističkih) deviza malo pomalo je gurnula u drugi, pa i treći, plan berbu maraske. Ali ne i potpuno. Maraske još uvijek ima, a dok je nje bit će i višnjevače od nje, maraskina, cherry brandyja, likera od višnje maraske, divnog i zdravog (u umjerenim količinama konzumiranog, dakako!) pića. Onog istog slatkog, ali opojnog čarobnog napitka koji se pod imenom „maraschino“ proizvodi već od početka 16. stoljeća kada počinje značajniji uzgoj višnje maraske u dijelovima sjeverna i srednje Dalmacije. Godine 1776. spominju se Brela, Tribunj i Vodice kao mjesta s većim voćnjacima maraske. Nešto kasnije, njima se pridružuju Makarska, Omiš te šibenski, splitski i zadarski krajevi. Maraska preplivava i Brački kanal pa njene nasade uskoro nalazimo u Postirama, Nerežišću i Pučišću. Još do prije pola stoljeća bralo se godišnje i do 7000 tona, a sada je proizvodnja oko 1000 tona. Oko 80% ubrane maraske završi kao cijenjeni liker maraschino i izvozi se ponajviše u SAD i Italiju. No nešto od tih tona ostane i nama pa smo nedavno u zaleđu Zadra nabavili maraske i pripremili pravi domaći liker od višanja. Pogledajte recept!


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!