Foto: screenshot/clae.lu Foto: screenshot/clae.lu

- Ove godine odlučili smo posjetiteljima Festivala prezentirati jednu njima vjerojatno nepoznatu regiju, da je dožive kroz kušanje izvrsnih vina i rakija, mesnih i mliječnih prerađevina te ulja, ali i da steknu uvid u djelić njezinih turističkih potencijala. Dokaz da smo u tome uspjeli je veliki ostvareni prihod te brojne riječi hvale i poticaja za slične inicijative u budućnosti – izjavila je članica predsjedništva Hrvatskog društva Luksemburg i voditeljica ovog projekta Ljerka Radoš Gverijeri.

Suhomesnate delicije (Foto: Anđelko Markulin)

Logističku potporu projektu dali su Osječko-baranjska županija i tamošnji ured Hrvatske turističke zajednice, a na Festivalu se predstavilo osam tvrtki. Aktivnostima u Osijeku koordinirao je Zdenko Gverijeri koji je uz podršku HDL-a, u Luksemburgu održao i nekoliko poslovnih sastanaka s voditeljima nabave jednog velikog francuskog trgovačkog lanca i nekoliko lokalnih trgovina. Svi su iskazali veliki interes za proizvode Slavonije i Baranje.

Ponuda vina (Foto: Anđelko Markulin)

Veliku pažnju posjetitelja štanda HDL-a izazvala je prezentacija 14 vrsta vina i 8 vrsta rakija koje je predstavio osječki sommelier Damir Zrno. On je rekao da su stanovnici Luksemburga i regije vrsni poznavatelji vina, no da su im naša vina slabo poznata. Zaključio je da se na ovo tržište hrvatska vina mogu uspješno plasirati zahvaljujući visokoj kvaliteti i konkurentnoj cijeni.

Osječki sommelier Damir Zrno (Foto: Anđelko Markulin)

Među brojnim posjetiteljima hrvatski štand obišli su i članovi luksemburške Vlade. Ministrica kulture Sam Tanson zadržala se u razgledanju kulturnih posebnosti istočne Hrvatske te je prihvatila prijedlog HDL-a da se ostvari komunikacija između budućih europskih prijestolnica kulture Rijeke (2020.) i Esch-sur-Alzette (2022). Sa značajkama Osječko-baranjske županije upoznala se i ministrica za obiteljska pitanja i integraciju Corinne Cahen koja je najavila da će rado prihvatiti poziv za posjet ovoj hrvatskoj regiji.

Ministrica za obiteljska pitanja i integraciju Corinne Cahen (Foto: Anđelko Markulin)

(Tekst: Goran Filipović)