Igor Milić poučava orkestar u Melbourneu (Foto: Glas Hrvatske/Damir Posavac) Igor Milić poučava orkestar u Melbourneu (Foto: Glas Hrvatske/Damir Posavac)

Može li uistinu pomoć glazbenih stručnjaka pristići preko oceana putem Skypea? - pitanje je koje su postavili mnogi u Australiji i Hrvatskoj. Dokaz nije daleko jer donosimo upravo takvu neobičnu priču o dirigentu iz Osijeka i tamburaškom orkestru u Melbourneu.

Igor Milić iskusan je i dokazan glazbeni djelatnik koji je godinama radio sa Slavonskim tamburašima te proniknuo u tajne tambura što ga je s pravom dovelo do uloge učitelja toga tradicionalnog slavonskog instrumenta.

Stigle tambure iz Hrvatske
 Stigle tambure iz domovine(Foto: Glas Hrvatske/Damir Posavac)

Svojim radom među iseljenicima u Sjedinjenim Američkim Državama i Australiji pridonio je radu i osnivanju novih skupina i orkestara. Tako je ponikao i novi orkestar tambura u Hrvatskoj adventističkoj crkvi u Melbourneu koji je Milić podučavao te koji na neobičan način putem Skypea i nadalje vodi, iako je napustio Australiju.

Svaki tjedan na velikom platnu putem slike i tona održava se proba orkestra gdje učitelj u Osijeku prati i sluša, korigira i pojašnjava nove programe za rad skupine glazbenika. U krugu izvođača nalaze se Hrvati i njihova djeca, ali ima i drugih pripadnika etničkih skupina pa su tamburu zasvirali i Egipćanin i mladić s Papue Nove Gvineje.

Hrvatske tambure u Australiji - Orkestar Hrvatske adventističke crlkve St Albans u Melbourneu (Foto: Glas Hrvatske/Damir Posavac)

Hrvatske tambure u Australiji - Orkestar Hrvatske adventističke crlkve St Albans u Melbourneu (Foto: Glas Hrvatske/Damir Posavac)

6.23

U Katoličkom crkvenom centru Cliffton Hill Igor Milić pokrenuo je još jedan projekt, a sličan trud i rad na oživljavanju hrvatskih tambura obavio je i u Sydneyu.

Tako je Igor Milić ušao u rijedak krug glazbenika koji je pored izvođenja hrvatske narodne glazbe i skladao na tamburi duhovne note koje nalaze svoje izvođače i slušatelje u krugu crkvenih programa.