Foto: Anđelko Markulin/Monika Horvat-Ferenc Foto: Anđelko Markulin/Monika Horvat-Ferenc

- Zahvaljujući velikom interesu posjetitelja odlučili smo i ove godine predstaviti Slavoniju i Baranju, njima vjerojatno malo poznatu našu regiju, da je dožive kroz kušanje gastronomskih specijaliteta i alkoholnih pića te da steknu uvid u djelić njenih turističkih potencijala. Nadamo se nastavku suradnje s Gradom Đakovom već za dva mjeseca na proslavi Dana Europe, gdje će Hrvatska imati najveći izložbeni prostor kao predsjedateljica Vijeća Europske unije - najavila je članica Predsjedništva Hrvatskog društva Luksemburg Ljerka Radoš Gverijeri.

Foto: Anđelko Markulin/Monika Horvat-Ferenc

Tako su se u Luksemburgu predstavila dva đakovačka OPG-a - najbolje hrvatsko gospodarstvo u 2015. te najbolji maldi poljoprivrednik Zvonimir Kalić 2018. godine. Posjetiteljima su priredili mesne delicije, od kulena do čvaraka, a prezentirali su i paletu petnaestak proizvoda od industrijske konoplje. U ponudi su bili i organski proizvodi proizvođača iz Osječko-baranjske županije koji imaju ekološki certifikat. 

Foto: Anđelko Markulin/Monika Horvat-Ferenc

Osim Slavonije i Baranje, na ovogodišnjem Festivalu migracija, kultura i građanstva predstavljen je i otok Pag, Općina Kolan. Članovi KUD-a Bartol Kašić pod budnim okom nezaobilazne maskote ovčice Emili izveli su plesni prikaz uz pratnju tradicionalnog puhačkog instrumenta "mišnice" ili "mihe". 

Foto: Anđelko Markulin/Monika Horvat-Ferenc

- Kolan je gastronomsko središte otoka Paga znano kao kolijevka čuvenog paškog sira i janjetine. Predstavili smo, međutim, u Luksemburgu proizvode s cijelog otoka Paga - paški sir, baškotine koje rade časne sestre u samostanu u Pagu, ulje iz Luna, sol iz grada Paga, vino iz Novalje, prošek, rakiju, tipične paške kolače, padispanj i mnoge druge delikatese. Upoznali smo posjetitelje našeg štanda s turističkom, gastronomskom i kulturnom ponudom Kolana i otoka Paga - rekla je Monika Horvat-Ferenc, inače jedna od inicijatorica njihovog predstavljanja na Festivalu u Luksemburgu.