Glas Hrvatske

19:08 / 12.07.2021.

Autor: Tomislav Šikić

Nastavlja se realizacija projekta Europskog centra mira i suradnje u Banjoj Luci

Detalj sa sastanka

Detalj sa sastanka

Foto: International Pan-European Union / ustupljena fotografija

Banjalučki biskup mons. dr. Franjo Komarica upriličio je u subotu 10. srpnja u biskupskom ordinarijatu radni sastanak na kojem se razgovaralo o poduzetim aktivnostima, i onima koje predstoje, na realizaciji projekta Europskog centra mira i suradnje u Banjoj Luci i kuće susreta "Marija Zvijezda", a u sklopu trapističkog samostana "Marija Zvijezda". 

Na sastanku su sudjelovali generalni konzul Republike Hrvatske u Banjoj Luci Zoran Piličić, glavni tajnik Međunarodne paneuropske unije prof. dr. Pavo Barišić, zamjenik glavnog tajnika Međunarodne paneuropske unije Vanja Gavran, direktor Caritasa biskupije Banja Luka mons. dr. Miljenko Aničić, presnački župnik mons. Ivica Božinović, trajni đakon Banjolučke biskupije Marijan Krajinović, arhitekti Ivana Barišić i Dario Pleša, građevinska inženjerka Ljubica Kosa, odvjetnica Mira Vučetić te prof. dr. Karmela Barišić.


Prof. Barišić upoznao je nazočne s tekstom promemorije u kojem su navedeni osnovni podaci o ovom projektu, kao i s do sada učinjenim koracima. Posebno je istaknuo podršku koju ovom projektu daje Vlada Republike Hrvatske, kao i Međunarodna paneuropska unija sa svojim članicama.


Bilo je riječi o razgovorima koji se vode o povratu crkvene imovine u sklopu samostana, kao i o načinu pravne registracije Europskog centra i Kuće susreta.


Najavljeni su skoriji dolasci predstavnika Njemačke paneuropske unije koji su dosta uključeni u realizaciju projekta, ali i Renovabisa, karitativne rimokatoličke organizacije iz Njemačke. Najavljeno je i održavanje sastanka utemeljitelja Centra, kojeg čini 18 uglednih članova iz sedam zemalja, tijekom ove godine u Brusselsu ili Strasbourgu, kao i paneuropskog skupa krajem svibnja iduće godine u Banjoj Luci, na kojem se očekuje dolazak velikog broja paneuropljana iz cijele Europe, ali i drugih koji su zainteresirani za ovaj značajan projekt.


Sudionici sastanka posjetili su i samostan "Marija Zvijezda" gdje su pogledali prijedloge idejnih arhitektonskih rješenja Kuće susreta, kao i prostorne mogućnosti na kojima će se graditi ova kuća s nizom sadržaja, od kapele, multifunkcionalne dvorane, restorana, pa do smještajnih i rekreativnih kapaciteta, a u okviru koje će djelovati Europski centar.


Oslanjajući se na programski okvir i djelovanje Europske akademije u Banjoj Luci od 2005., Europski centar provodit će vjerske, obrazovne, odgojne, kulturne i gospodarske programe u kojima se proučava europska tradicija, duhovnost, kultura, povijest, zemljopis, pitanja suvremenoga društva i višejezičnost. Navedeni i drugi programi imaju zadaću pridonijeti boljem upoznavanju kulturne tradicije jugoistočne Europe te jačanju europske kulture suživota, snošljivosti, vjere, mira, dijaloga i suradnje.


Sudionici sastanka (dio)

Sudionici sastanka (dio)

Foto: International Pan-European Union / ustupljena fotografija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!