Glas Hrvatske

08:55 / 26.06.2019.

Autor: Klara Špančić

Dani Eugena Buktenice

(Foto: Vice Buktenica/ Facebook)

(Foto: Vice Buktenica/ Facebook)

Foto: - / -

Četverodnevna manifestacija u organizaciji Likovne udruge Eugen Buktenica Đenko i Kulturno-informativnog centra Općine Šolta održat će se treći put od 27. do 30. lipnja. U sklopu ovogodišnje manifestacije održat će se Likovna kolonija Šoltanska naiva i Mala škola naive.

Svečano otvorenje manifestacije je u petak u 17 sati u Domu kulture u Grohotama, uz otvorenje izložbe radova s prošlogodišnje likovne kolonije i Male škole naive u Galeriji Bratske kuće te nastup Ženske klape Čuvite i Amaterskog kazališta Sulet. Uz radionice naive održat će se i prezentacija na temu Šolta na karti europskih kulturnih ruta - Nova ruta ''Putovima naive'' predavačice Dubravke Davidović, predsjednice Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute i mr.sc. Dijane Katica, predsjednice Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj ''Klub članova Selo''.

Ova je manifestacija kruna projekta pod nazivom ''Putovima naive prema nasljeđu Eugena Buktenice'', izraslog iz višegodišnjeg programa koji je Likovna udruga Eugena Buktenice inicirala i provodila od svoga osnutka 2012. godine u sklopu Spomen doma i Galerije Buktenica&Buktenica koji su se razvijali kao Centar dalmatinske naive. Program se temeljio na razvoju otoka Šolte kao centra naivne umjetnosti Dalmacije, prema djelovanju njezina rodonačelnika Eugena Buktenice.

Slikar Vicko Buktenica (Foto: Vice Buktenica/ Facebook)

Priča o Eugenu Buktenici odavna je prerasla okvire otoka Šolte. Istovremeno s pokretom hlebinske naive druge generacije, Eugen je na Šolti udarao pečat umjetničkom pravcu koji će kasnije postati hrvatskim brandom prepoznatljivom u cijelome svijetu, a njegova djela ostala su trajna vrijednost hrvatske kulturno-umjetničke baštine.

Još za života sam Eugen pokrenuo je na Šolti likovnu koloniju potičući edukaciju mlađih naraštaja u duhu naive. Općina Šolta nastavila je kasnijih godina s likovnim kolonijama ''Đenku u čast'', poštujući slikarevu želju da se tradicija naivnog slikarstva na otoku nastavi, a najveći je doprinos Đenkova nećaka Vicka Buktenice kojemu je Eugen ostavio u zalog da nastavi njegov rad i izgradi Spomen dom i Galeriju, što je on i učinio 2007. godine. Time je Šolta dobila reprezentativno,  jedinstveno obilježje izvorne kulturno-umjetničke baštine, uz podršku lokalne zajednice i Splitsko-dalmatinske županije. 

U sklopu Likovne udruge osnovane 2012. godine, osim što razvija vlastitu naivu nuovu i apstrakciju po slavnom P. J. Pollocku, Vicko Buktenica u mnogome slijedi Eugenov trag prenoseći nasljeđe dalmatinske naive kroz radionice, izložbe, kolonije, humanitarni rad i u nastavku svoga djelovanja čini još jedan velik iskorak: spajanje dalmatinske i hlebinske naive – na Šolti, u cilju jačanja suradnje dviju udruga, a napose regija koje zajedno stvaraju povijest naivne umjetnosti u Hrvata.

Šoltu i Hlebine povezuju projekti i Povelja prijateljstva (Foto: Kulturno-informativni centar otoka Šolte/ Facebook)

Prijateljstvo Šolte i Hlebina

Najveći iskorak Udruge je inicijativa spajanja dviju lokalnih samouprava – Šolte i Helbina, koje ove godine na Dan svojih općina potpisuju Povelju o prijateljstvu, kako bi osnažile zajedničke težnje i projekte. 

Poseban doprinos inicijativi Likovne udruge Eugen Buktenica te suradnji šoltanske i hlebinske likovne udruge i njihovih lokalnih samouprava, a posebice stvaranju tematske kulturne rute Putovima naive, iskazala je Koprivničko-križevačka županija poklonivši otoku Šolti i njezinim žiteljima podravsku Pisanicu od srca, koja je stigla u Grohote uoči Uskrsa ove godine. Tako je i Šolta dobila svoje ''jaje'' koje krasi trgove i galerije poznatih svjetskih metropola – New Yorka, Beča, Pariza, Brisela, Berlina, Minhena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!