Glas Hrvatske

17:52 / 11.02.2022.

Autor: Slavica Štefić

“Rajska djevo, kraljice Hrvata” nastala u Travniku

Petar Perica

Petar Perica

Foto: snimka zaslona / -

“Rajska djevo, kraljice Hrvata“, koja je postala najomiljenija hrvatska marijanska pjesma, prevedena i na slovenski i na njemački jezik, autorizirao ju je fra Petar Perica, učenik isusovačke gimnazije u Travniku.

Petar Perica se rodio 27. lipnja 1881.u Kotinštini kraj Makarske, u obitelji Stipe i Antice Kate Perice, kao jedno od njihovo šestero djece. Potomak je brojne makarske obitelji Kačića. Iste one iz koje korijenje vuče i jedan od stupova hrvatskog pučkog pjesništva Andrija Kačić Miošić. 


Odmalena je u Petru Perici tinjala pjesnička crta. Osnovnu školu pohađao je u Makarskoj. Školovanje je nastavio 1895. godine u isusovačkoj gimnaziji Travniku kao sjemeništarac splitsko-makarske biskupije. 


Pjesmu ‘Do nebesa nek’ se ori’ napisao je, uz još mnoge druge,  u Travniku. I danas obje te pjesme nevjerojatno su popularne, omiljene među katoličkim vjernicima.


Kao sjemeništarac se u Vatikanu susreo sa papom Leonom XIII. Školovao se i u Beču, Bratislavi i Innsbrucku. 


Odgojitelji su ga cijenili zbog čednoga vladanja i marljivosti, pa je 25. ožujka 1895. svečano primljen u Marijinu kongregaciju. Tom prilikom dobio je diplomu na kojoj je, uz predsjednika kongregacije, potpisan i Petar Barbarić kao uzoran đak i sjemeništarac. 


Smrt Petra Barbarića snažno se je dojmila Perice te je on do pred kraj Drugoga svjetskoga rata nosio sa sobom pramen Barbarićeve kose kao relikviju. 


Studij teologije završio je u Innsbrucku. Mladu je misu 1914. služio u rodnoj Kotišini. 


U svoje je doba bio poznat po propovjedima u splitskoj katedrali, po radu sa sjemeništarcima u Šibeniku i po angažmanu duhovnika Križarskog bratstva u Dubrovniku. 


Kada su partizani u listopadu 1944. ušli u Dubrovnik, među uhapšenima se našao i popularni padre Petar. Zajedno sa 53 istaknuta Dubrovčanina likvidiran je na otočiću Daksi. Bez suda i realne krivnje. 


Posmrtni ostaci Petra Perice identificirani su 65 godina nakon njegovog ubojstva, prema uzorcima krvi članova njegove obitelji iz Australije, obavljene 2009. godine. I sahranjeni na dubrovačkom groblju Boninovo. 


Biskup Mate Uzinić predložio ga je za blaženika. 


O njegovom životu i djelu isusovac dr. Roko Prkačin objavio je knjigu "O. Petar Perica. Pjesnik i mučenik". 


"Zdravo djevo" i "Do nebesa" i danas su među najizvođenijim crkvenim pjesmama. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!