Glas Hrvatske

10:53 / 12.07.2021.

Autor: Yu Xi

Li Wenhua: mnogo sam naučio u Hrvatskoj

Li Wenhua s Petrom Porobićem na treningu

Li Wenhua s Petrom Porobićem na treningu

Foto: Fan Manyuan/Gan Siqi / ustupljena fotografija

Za nekoliko dana u Tokiju će biti otvorene Olimpijske igre. Kao i uvijek na međunarodnim natjecanjima, hrvatski vaterpolisti nastupaju u toj disciplini kao veliki favoriti. Iako je  Hrvatska bez vaterpolistica na Olimpijskim igrama, na borilištu ženskog vaterpola OI borit će se nekadašnji igrač zagrebačkog Medveščaka, sadašnji pomoćni trener kineske ženske reprezentacije u vaterpolu Li Wenhua.


Li je igrao jednu sezonu u Medveščaku 2000., godine a četiri godine ranije, taj nekadašnji vrhunski vaterpolist u Kini se prvi put upoznao s hrvatskim vaterpolom: - Godine 1996. je Hrvatska prvi put kao nezavisna zemlja nastupila na Olimpijskim igrama u Atlanti, a njihova reprezentacija vaterpolo već je osvojila srebrnu medalju i stvorila čudo - govori.


Zahvaljujući pobratimskim odnosima između njegovoga rodnog grada Šangaja i Zagreba, 1997.  Li je zajedno sa šangajskom momčadi, kao dio delegacije grada, posjetio Hrvatsku odnosno Zagreb, Split, Dubrovnik, Rijeku i Šibenik. Kineski su vaterpolisti tada odmjerili snagu s kolegama iz klubova tih gradova: - U Dubrovniku smo posjetili Jug i drugi klub, nama se činilo da su na vrhunskoj razini. A tada smo trebali pripremati za Azijske igre u Bangkoku naredne 1998. godine, pa su se dvije strane dogovorile da šalju po dvojicu igrača iz Šangaja da sudjeluju na kampu kluba Juga. Tako sam trenirao 3 mjeseci u Dubrovniku - prisjeća se Li svog prvog iskustva u Hrvatskoj.

Nekadašnji medijski članci o Liju Wenhuiju kada je igrao u Zagrebu

Nekadašnji medijski članci o Liju Wenhuiju kada je igrao u Zagrebu

Foto: Osobna arhiva / ustupljene fotografije

Li ističe: - Mnogo sam naučio tijekom tog perioda. Igrao sam kao sidrun, mnogo sam mogao vježbati sposobnost za preuzimanje položaja i druge posebne tehnike kad sam zajedno trenirao s hrvatskim kolegama i mnogo gledao njihove utakmice. Stvarno sam naučio mnogo i imao sam blizak kontakt s hrvatskim vaterpolom.


Nastavljena je razmjena suradnje između Zagreba i Šangaja u tom sportu kojim se Hrvatska ponosi. Godine 2000., delegacija kluba Medveščak je na poziv grada Šangaja posjetila Kinu. Tijekom prijateljskih utakmica i zajedničkih vježbanja naš je sugovornik osvojio pozornost tadašnjeg trenera Medveščaka. Po prvi put u povijesti, kineski igrač je postao pojačanje kluba iz Zagreba.


Ime Saša Li pamti sve do danas. Riječ je o Saši Masnecu, nekadašnjem glavnom tajniku Hrvatskog vaterpolskog saveza: -Mnogo mi je pomogao  tijekom pripreme mog putovanja za Zagreb, jer istovremeno sam se trebao pripremati za utakmice reprezentacije i Nacionalne igre.


Li nam je pokazao i sliku sa Sašom Masnecom dok jaše konja Sašine kćeri:- Žao mi je što sam poslije igranja u Medveščaku, jer tada nije bilo interneta, izgubio kontakt sa Sašom. Nadam se da ću ga jednog dana opet vidjeti. On je zaista dobar čovjek!


Li je vrlo skromno rekao da je došao u Medveščak - učiti: - Klub je u vrhunskoj ligi Hrvatske, zaista je značio veliko povećanje razine moga znanja. Tada sam već bio kvalitetan igrač u Kini, a također i među prvim igračima u Aziji. Igranje u hrvatskoj ligi je bilo stvarno dragocjena prilika da dodatno povećam svoje znanje i sposobnost. To nema veze s plaćom ili bilo čime drugim: došao sam kao učenik.


Prilično je dobro igrao Li u Medveščak te je za kratko vrijeme postao "zvijezda" u lokalnim medijima. Sve do danas još uvijek čuva novinske tekstove i reportaže o sebi. U jednom tadašnjem tekstu stoji: “Kako igrati s Kinezima? Naši su vaterpolisti prije znali odgovoriti:'Jednom rukom moraš držati loptu, a drugom Kineza da ne potone.' No 28-godišnji Šangajac Li Wenhua nije iz te priče.“

Li Wenhua sa Sašom Masnecom u Zagrebu

Li Wenhua sa Sašom Masnecom u Zagrebu

Foto: Osobna arhiva / ustupljena fotografija

Li je igrao prilično kvalitetno za Medvješčak. Nakon jedne sezone, prisjeća se, klub mu je želio produžiti ugovor, ali zbog obveze u svom gradu Šangaju i reprezentaciji, to se nije moglo ostvariti. Kad se prisjeća života u Zagrebu, i danas osjeća zahvalnost prema hrvatskim kolegama: - Stanovao sam u hotelu, kao doma, a zbog udaljenosti od hotela do kluba, svaki dan je neki suigrač dolazio po mene i zajedno smo išli na trening. Osjetio sam toplinu i da je klub kao obitelj. O meni su brinuli, nisu bili hladni zato jer sam bio stranac. Iako smo imali jezičnu barijeru, prilično sam se brzo mogao dobro razumjeti i družiti s njima. U taktičkom sustavu pokazao sam svoje znanje i mnogo učio. Drago mi je da su priznali moju sposobnost.


Što je još ljepše, u Hrvatskoj je Li upoznao svoju (buduću) suprugu, kćer kineskog trenera odbojke koji je radio u Zagrebu i kasnije u Dubrovniku. Nakon sezone Li se vratio u Kinu i vjenčali su se. Završio je igračku karijeru 2006. godine Kako nam je otkrio, obećao je svojoj ženi da će se zajedno vratiti u Hrvatsku, a njihova prva destinacija će biti – Zlatni rat, ali i Dubrovnik, jer je Lijeva supruga tamo živjela 8 godina.


Na žalost, ne sada.


Trenutačno  Li ima veliku obvezu: radi u kineskoj ženskoj reprezentaciji vaterpola kao pomoćni trener Crnogorcu Petru Porobiću. Zahvaljujući svom iskustvu u Hrvatskoj, Li može bolje razumjeti namjeru izbornika i jasno sve objašnjava igračicama.


Nakon našeg intervjua, uz pomoć naše dopisnice i kolege u Hrvatskoj, Li je uspio pristupiti u kontakt s gospodinom Sašom Masnecom koji je otišao u miroinu prije 6 godina. Kako je rekao Masnec: "Li je bio odličan momak", i bilo mu je ugodno iznenađenje da sada, koristeći znanje koje je stekao u Hrvatskoj, radi na vrhunskoj razini u kineskom vaterpolu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!