Glas Hrvatske

18:34 / 30.05.2021.

Autor: Violeta Kalić

U Skoplju obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske

Na koncertu u Skoplju u povodu obilježavanja Dana državnosti RH (Foto: Violeta Kalić)

Na koncertu u Skoplju u povodu obilježavanja Dana državnosti RH (Foto: Violeta Kalić)

Foto: - / -

U povodu obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske u Spomen domu "Majke Tereze" u Skoplju je održan prigodni koncert.

Na svečanosti u povodu obilježavanja Dana hrvatske državnosti u Skoplju istaknuto je povijesno značenje današnjega datuma kada je konstituiran Sabor Republike Hrvatske.

Na koncertu su bili nazočni veleposlanica Republike Hrvatske Nives Tiganj, predstavnici Zajednice Hrvata u toj državi predvođeni predsjednicom ZHRM Nevenkom Kostovskom, član Međuvladinog mješovitog odbora (MMO-a) za provedbu Sporazuma o pravima manjina između Republike Hrvatske i RS Makedonije Nenad Živković te predsjednik Ogranka ZHRM "Skoplje" Nenad Nemet.

Svečanost je uveličao koncert tria istaknutih glazbenika Makedonske Filharmonije: violinist Vladimir Kostov, pijanistica Marija Vrskova i oboistica i sviračica na engleskom rogu Maja Čanačević koji su izveli prigodna djela klasične glazbe.

U drugom djelu programa Valentin Milanov je pjevao popularne skladbe zabavne glazbe hrvatskih i makedonskih skladatelja. Koncert se mogao pratiti izravno i putem video poveznice. 

Uz prigodan domjenak razgovaralo se i o nastupajućim projektima. Posebno je istaknuta i potpora ovom kulturnom događanju Ministarstva za kulturu Republike Sjeverne Makedonije i Grada Skoplja kojeg je organizirala Zajednica Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji. 

U hrvatskoj zajednici nadaju se podršci makedonske vlade i za nove projekte koje planiraju, te jačanje položaja hrvatske manjine u Republici Sjevernoj Makedoniji u budućnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!