Glas Hrvatske

09:11 / 25.09.2021.

Autor: Klara Špančić

Sveučilište u Kanadi prihvaća hrvatski jezik kao uvjet za prijem

Ilustracija

Ilustracija

Foto: bccroatian / HRT

U suradnji sa Sveučilištem u Britanskoj Kolumbiji (UBC), Sveučilište u Zagrebu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i udruge hrvatske zajednice u Kanadi postigli su sporazum koji će učenicima srednjih škola u Britanskoj Kolumbiji omogućiti učenje hrvatskog jezika kao izbornog predmeta.  

Po završetku programa uspješnim polaznicima tečaja bit će dodijeljena diploma (potvrda) s 4 boda ECTS po Europskom sustavu prijenosa i prikupljanja bodova. Time će studentima biti priznat hrvatski jezik kao drugi ili strani jezik za prijem na UBC, i kao izborni predmet u srednjoj školi.


Program učenja hrvatskog jezika izvodit će Croaticum – Centar za hrvatski kao drugi i strani jezik Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ova akreditirana visokoškolska ustanova organizirat će sinkroni interaktivni internetski tečaj. Nastava će se odvijati nedjeljom u podne prema pacifičkom vremenu, od listopada do svibnja. Croaticum će po završetku tečaja izdati posebnu diplomu (potvrdu) o uspješnom završetku programa u kojoj će biti navedena pohađana razina i postignuta ocjena.


Odjel za središnje, istočne i sjeverne studije Sveučilišta u Britanskoj Kolumbiji (UBC) uzet će u obzir 4 ECTS boda za one studente koji uspješno polože Croaticumove tečaje za dobivanje kvalifikacije na njihovom fakultetu.


-Ovdje u Kanadi, ali i na Sveučilištu u Britanskoj Kolumbiji, rjeđe poučavani jezici poput hrvatskog nisu ništa manje važni od njemačkog, španjolskog ili mandarinskog. Oni su riznice znanja, iskustava i značenja nebrojenih generacija i bez njih ne možemo. Mi na Odjelu, ali i na Filozofskom fakultetu, radujemo se ovom partnerstvu koje će dodatno osnažiti našu posvećenost proučavanju Jugoistočne Europe u svoj njezinoj složenosti. Ujedno se nadamo da će ovaj program osnažiti zajednice koje govore hrvatski te im otvoriti dodatne mogućnosti u Britanskoj Kolumbiji - kazao je dr. sc. David Gramling, profesor i voditelj Odjela za središnje, istočne i sjeverne studije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Britanskoj Kolumbiji.


- Radujemo se što srednjoškolcima iz Britanske Kolumbije možemo ponuditi mogućnost učenja hrvatskog jezika i dobivanja diplome (potvrde) Sveučilišta u Zagrebu. U dijaspori često nema dovoljno tečajeva hrvatskog jezika za srednjoškolce. Ovom ćemo suradnjom oživiti hrvatske jezične programe u Britanskoj Kolumbiji i pozicionirati Britansku Kolumbiju uz bok Ontariju gdje se hrvatski jezik u srednjim školama kontinuirano uči od 1988. - rekla je Ana Bačić, mag. ed., koordinatorica za programe na hrvatskom jeziku u Kanadi iz Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.


Dr. sc. Darko Matovac, lektor i znanstveni suradnik u Croaticumu – Centru za hrvatski kao drugi i strani jezik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu istaknuo je da je Croaticum najstarija i najveća ustanova na kojoj se poučava te znanstveno i stručno proučava i opisuje hrvatski kao drugi, strani i nasljedni jezik. 


- Jedna je od temeljnih Croaticumovih misija i aktivno pomagati hrvatskim zajednicama izvan Republike Hrvatske da se nastave aktivno služiti hrvatskim jezikom te da ostanu u živom kontaktu s hrvatskom kulturom. Zbog toga smo iznimno sretni i ponosni što nam se pružila mogućnost sudjelovati u ovom projektu te što popisu sveučilišta s kojima surađujemo možemo dodati i UBC. Vjerujemo da u suradnji s takvim kvalitetnim partnerom možemo postići zajednički cilj ojačavanja hrvatske zajednice u Britanskoj Kolumbiji te povećanja vidljivosti hrvatskog jezika - dodaje dr. sc. Matovac.


Ove školske godine nastava počinje 17. listopada i završava 15. svibnja. U školskoj će se godini nastava održati ukupno dvadeset puta, svaki put u trajanju od dva i pol sata, uz pauzu od 15 minuta. Dodatno, učenici će biti uključeni u projektnu nastavu.


-Jezik nije samo sredstvo komuniciranja, jezik je dio identiteta svake osobe. Učenje hrvatskog jezika izvan domovine je od velike važnosti. Samo tako možemo spasiti vlastiti identitet. Novoostvareni program učenja hrvatskog jezika u Britanskoj Kolumbiji je obećavajući korak za buduće generacije hrvatskog identiteta - rekla je Katarina Tomas, profesorica hrvatskog jezika u široj regiji Vancovera, BC.


Dodatne informacije dostupne su na poveznici. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!