Glas Hrvatske

12:15 / 25.03.2022.

Autor: Ana Jazbec

Svečano misno slavlje u Ehingenu

Folkloraši s vlč. Krištićem i vlč. Ikićem

Folkloraši s vlč. Krištićem i vlč. Ikićem

Foto: Ana Jazbec / -

U subotu, 19. ožujka 2022. godine, svečanim misnim slavljem proslavljen je tzv. patron u Ehingenu, slavlje zaštitnika sv. Josipa Hrvatske katoličke zajednice u tom njemačkom gradiću, udaljenom dvadesetak kilometara od Ulma.

Misno slavlje upriličeno je sukladno pandemijskim ograničenjima, pa su se na župnom brojaču iznad oltara oprezno brojali prisutni članovi zajednice iz svih krajeva Hrvatske, kao i Bosne i Hercegovine te drugih nam susjednih zajednica i zemalja. 

Procesija i darivanje sv. Josipa

Procesija i darivanje sv. Josipa

Foto: Ana Jazbec / -

Procesija je bila predvođena velikim križem i darovima koje su nosili folkloraši grupe "Tančec" Hrvatske katoličke zajednice u Ehingenu. Na radost vjernika, posebice onih starijih, misno slavlje predvodio je nekadašnji i dugogodišnji svećenik i župnik te zajednice Ilija Krištić. Čitanja su na svom tečnom hrvatskom materinjskom jeziku čitali folkloraši u narodnim nošnjama, dok je župni zbor pod vodstvom Jure Vojkovića, uz pratnju orguljaša Gabrijela Lovrića Caparina, dodatno obogatio cijelu svečanost. 

Orguljaš Gabrijel Lovrić-Caparin uz Zbor HKZ Ehingen pod vodstvom Jure Vojkovića

Orguljaš Gabrijel Lovrić-Caparin uz Zbor HKZ Ehingen pod vodstvom Jure Vojkovića

Foto: Ana Jazbec / -

U svojoj propovijedi vlč. Krištić je približio život sv. Josipa te njegovu ulogu kako u biblijsko vrijeme, tako i danas.


Ponizan i samozatajan, Josip je postao ocem u Božjoj obitelji te zaštitnikom svih očeva, sinova i kćeri u božjoj misiji. Častiti sv. Josipa i osobito se staviti pod njegovu zaštitu, prema vlč. Krištiću znači otkriti u njemu njegov način života i vrijednosti. I mi smo u vremenu i prostoru u kojem živimo svjedoci čudesnih božjih puteva koji nisu uvijek laki. No, kad shvatimo božji znak, i u nama ima i poniznosti i samozatajnosti. Kažu da nitko nije svetac prije smrti, ali da se svetost jedino postiže životom prije smrti. Vlč. Krištić svoju je nadahnutu propovijed zaključio porukom: "Potrebno je, dakle, probuditi se iz sna koji živimo da bismo prihvatili život darovan u Kristu, život u svjetlu, ljubavi i radosti!"

Svečano misno slavlje patrona u Ehingenu

Svečano misno slavlje patrona u Ehingenu

Foto: Ana Jazbec / -

Nakon propovijedi, a prije molitve vjernika, folkloraši su uz lijepi popratni tekst prinijeli i darove sv. Josipu pred oltar. Nakon pričesti i zajedničkih molitvi, misno slavlje završilo je zahvalnicom sadašnjeg župnika, vlč. Nike Ikića, koji je uoči pandemijskih vremena naslijedio vlč. Iliju Krištića na čelu Hrvatske katoličke zajednice u Ehingenu, ali i u Ulmu. Istaknuo je kako mu je drago da su nakon nekog vremena, uz sve restrikcije i opreze, napokon mogli dostojnije proslaviti ovaj patron svog zaštitnika sv. Josipa.

- Želim zahvaliti Gospodu Bogu da možemo i da smo mogli na jedan prikladan način proslaviti patron sv. Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije. Prošle godine smo donekle malo slavili, ove godine malo više, a nagodinu nadamo se da će biti i iznad ovoga slavlja. Zahvaljujem vlč. Iliji Krištiću koji je predvodio ovo misno slavlje i što nam je održao jednu nadahnutu propovijed. Zahvaljujem i svima koji su pripremali ovu proslavu, od folkloraša, čitača, ministranata, pjevača i svih onih koji su doprinijeli da se poslije ovoga slavlja kod oltara možemo malo sastati i u Gemaidenhausu, da prijeđemo i kod drugoga stola. Zahvaljujem također svima koji su došli, a ovdje vidim da ih ima i iz Ulma, Laichigena, i drugih krajeva. Mislim da je to lijepo da ovakve fešte, patrone, zajedno slavimo i proslavimo – istaknuo je vlč. Ikić. 


Misno slavlje u Ehingenu završilo je pjesmom zaštitniku sv. Josipu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!