Glas Hrvatske

17:06 / 31.03.2023.

Autor: David Rey

Stota obljetnica hrvatske ustanove iz Buenos Airesa

Stota obljetnica Hrvatskog kulturnog društva

Stota obljetnica Hrvatskog kulturnog društva

Foto: Hrvatsko kulturno društvo Dock Sud / -

Hrvatsko kulturno društvo i uzajamna pomoć Dock Sud Avellaneda iz Buenos Airesa, 19. ožujka proslavilo je 100. obljetnicu svog postojanja na dan svog zaštitnika - svetog Josipa. Razgovarali smo s predsjednicom društva Ivom Vidić.

- Ova ustanova osnovana je 1923. godine kao uzajamna, kao što su to činile druge zajednice. Svrha je bila pružanje posebnih usluga svojim članovima, s obzirom na nepostojanje drugih radnih ili osobnih osiguranja do druge polovice 20. stoljeća. Objekti su korišteni za obiteljska događanja svojih članova. Njegovo sadašnje sjedište datira iz 1939. godine.


U posljednja dva desetljeća, uz pomoć članova, prijatelja i subvencija Republike Hrvatske i općine Avellaneda, izgrađen je prvi kat i započete druge reforme. Među ostalim reformama, izgrađene su dvije učionice za nastavu hrvatskog jezika i druge aktivnosti koje članovi nastoje omogućiti za korištenje zajednici.


Do 2019. nudili smo različite razine učenja hrvatskog jezika u školi Krista kralja sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga iz Zagreba te dvije razine u našem domu. Čak su se i bavili sportom na imanju ispred škole. Do početka pandemije imali smo i pomoć Ministarstva obrazovanja Republike Hrvatske i njegovih profesora, na koje ćemo, nadamo se, računati i dalje - ističe Iva Vidić.

Stota obljetnica Hrvatskog kulturnog društva

Stota obljetnica Hrvatskog kulturnog društva

Foto: Hrvatsko kulturno društvo Dock Sud / -

U sjedištu Hrvatskog kulturnog društva svoju djelatnost obavljaju i druge institucije


- Nakon osamostaljenja Hrvatske posjetili su nas predsjednik dr. Franjo Tuđman i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, te brojni predstavnici hrvatskog javnog i institucionalnog života. Mnoge od njih smatramo svojim prijateljima, a posebne čestitke u povodu proslave stote obljetnice uputili su: Zdravka Bušić, Davor Stier i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, zahvaljujući čijoj potpori uspjeli smo izvršiti velik dio preuređenja i obnove zgrade te ustanove.


Tijekom svog dugog postojanja, među ostalima, tu su razvili svoje djelovanje “Hrvatski sokol”, “Hrvatski tipični gitaristički ansambl i orkestar”, a posljednjih desetljeća i Dječji vokalni ansambl “Zlatni zbor”, koji čini 60 djece i mladih koji su pohađali nastavu hrvatskog jezika, folklorna skupina “Pobjeda” i Hrvatski orkestar “Dalmacija”. Potonji su prije nekoliko godina postali Ansambl “Legenda Tribute” u čast Olivera Dragojevića i čak su nastupali u Hrvatskoj - kaže predsjednica Hrvatskog kulturnog društva.

Stota obljetnica Hrvatskog kulturnog društva

Stota obljetnica Hrvatskog kulturnog društva

Foto: Hrvatsko kulturno društvo Dock Sud / -

Društvo sudjeluje u mnogim kulturnim aktivnostima


- Ustanova već godinama aktivno sudjeluje u događanjima koje priprema grad Buenos Aires i onima koje priprema Nacionalna uprava za migracije.


Društvo je surađivalo u brojnim kulturnim manifestacijama poput Međunarodnog sajma knjiga te u svim aktivnostima hrvatske zajednice i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Argentini.


Jedna od njegovih posebnih odluka bila je da se svakog petka u drugom polugodištu 1991. godine pojavi pred Kongresom Republike Argentine (kasnije su se pridružile i druge institucije i drugi Hrvati iz Buenos Airesa) kako bi podnijelo peticiju za priznanje Republike Hrvatske, što je ostvareno u siječnju 1992. godine - ističe Argentinka hrvatskih korijena.

Hrvatsko kulturno društvo Dock Sud

Hrvatsko kulturno društvo Dock Sud

Foto: Hrvatsko kulturno društvo Dock Sud / -

Predanost koja dolazi iz srca


- To je otprilike evolucija koju je ova institucija imala u 100 godina. Bezbrojne su priče koje su se nakupile u ovom stoljeću života. Nadamo se samo da će ova obljetnica biti početak novih društvenih i kulturnih trendova i afirmacija starih, posebice proučavanja hrvatskog jezika.


I ovom prilikom prisjetimo se našeg velikog pjesnika Gustava Matoša koji je oko 1900. godine završio prekrasnu pjesmu rečenicom: “Dok je srca bit će i Croacije”. I mi stavljamo svoja srca u razvoju ove ustanove.


Veliki pozdrav svim Hrvatima u svijetu koji rade i bore se u svojim institucijama kao i mi. A vama veliki zagrljaj za kvalitetan rad u širenju naših vijesti. S poštovanjem - zaključuje Iva Vidić, predsjednica Hrvatskog kulturnog društva Buenos Airesa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!