Glas Hrvatske

11:33 / 26.03.2022.

Autor: David Rey

Šesti susret hrvatske dijaspore Južne Amerike

Šesti susret hrvatske dijaspore Južne Amerike

Šesti susret hrvatske dijaspore Južne Amerike

Foto: ustupljena fotografija / Paragvajsko-hrvatska gospodarska komora

Od 29. do 31. ožujka u Asuncionu će se održati šesti Susret hrvatske dijaspore Južne Amerike. Na skupu će sudjelovati hrvatske institucije i zajednice iz Južne Amerike te predstavnici institucija iz Republike Hrvatske. 

- Ja sam Ana Carolina Soljančić, generalna direktorica Paragvajsko-hrvatske gospodarske komore, neprocjenjive ostavštine mog oca Huga Soljančića, koji je 1996. godine bio osnivač ove važne organizacije, kojom danas predsjeda arhitekt Gustavo Glavinich.


Ovom prilikom najavljujem da Paragvajsko-hrvatska gospodarska komora, uz potporu Kluba Hrvata iz Paragvaja, s velikim entuzijazmom i predanošću, organizira šesti Susret hrvatske dijaspore Južne Amerike, kojem će grad Asuncion biti glavno mjesto održavanja. Događaj ima za cilj generirati odnose i promovirati susret sunarodnjaka, prijatelja i hrvatskih vlasti koji će stići u našu zemlju. Ima važnu potporu Veleposlanstva Hrvatske u Argentini i Središnjeg državnog ureda Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske - predstavila je ovaj važan događaj Ana Carolina Soljančić, Paragvajka hrvatskog podrijetla.

Carolina Soljančić

Carolina Soljančić

Foto: ustupljena fotografija / Paragvajsko-hrvatska gospodarska komora

- Službeno otvorenje održat će se u dvorani Centralne banke Paragvaja, dok će se sljedećih dana održati u kongresnom centru Torres del Paseo. Za spomenuti skup pripremili smo opsežan i raznovrstan program za 150 sudionika iz Argentine, Čilea, Perua, Bolivije, Hrvatske i drugih zemalja, uključujući sudjelovanje visokih hrvatskih vlasti, koji će nas počastiti svojim prisustvom.


Na svečanom otvorenju sudjelovat će predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora i Hrvatske matice iseljenika. Sadržavat će i zanimljive umjetničke predstave.


Šesti Susret hrvatske dijaspore Južne Amerike intenzivno su promovirali najvažniji mediji u Paragvaju - kaže Soljančić.

Paragvajsko-hrvatska gospodarska komora

Paragvajsko-hrvatska gospodarska komora

Foto: ustupljena fotografija / Paragvajsko-hrvatska gospodarska komora

Tijekom manifestacije bit će otvorena izložba o braći Seljan


- Drugi dan nazvan je baštinom i identitetom hrvatske dijaspore Južne Amerike, za koji su zaduženi predstavnici Paragvajsko-hrvatske gospodarske komore i Kluba Hrvata Paragvaja. Sudjelovat će hrvatske institucije i zajednice iz Južne Amerike: Peru, Brazil, Bolivija i Čile, te predstavnici institucija Republike Hrvatske, članovi Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Hrvatske i počasni konzuli Republike Hrvatske u Peruu, Urugvaju i Boliviji.


Istog dana bit će otvorena izložba o braći Seljan, koja su u Paragvaj stigla u znanstvenoj misiji za istraživanje Los Saltos del Guaira. Ostavili su nam neprocjenjivu dokumentaciju, kako o slapovima, tako i o putovanju koje su prešli iz Asunciona kako bi stigli do njih - naglašava Carolina Soljančić. 

Poziv na izložbu o braći Seljan

Poziv na izložbu o braći Seljan

Foto: ustupljena fotografija / Paragvajsko-hrvatska gospodarska komora

Treći dan bit će posvećen Gospodarsko-komercijalnom forumu


- Na forumu će sudjelovati dužnosnici Ministarstva iz Paragvaja i poslovna izaslanstva iz različitih zemalja. Razmatrat će se važne teme mogućih turističkih ulaganja između Paragvaja i Hrvatske, investicijski kapaciteti i prezentacija relevantnog zakonodavstva u Paragvaju, politike, strategije i mogućnosti ulaganja u Paragvaju i Hrvatskoj usmjerene na mala i srednja poduzeća.


Ovaj važan susret zaključit će gala večera. Nadamo se da će događaj biti nezaboravan, da će se jačati gospodarske i kulturne veze unutar dijaspore, ali i s Hrvatskom. Važno je da vlasti poznaju stvarnost različitih zemalja, potrebu za kulturnom podrškom i osnaživanjem, uglavnom vezano uz jezik.


Od posljednjeg susreta u Buenos Airesu prošlo je više od dvije godine. Moramo i dalje potpiriti domaću vatru doma koji nas spaja, jer svi imamo samo jednu domovinu, a to je Hrvatska. Ona živi daleko u našim srcima i u sjećanju na naše pretke, koji su jednog dana morali višom silom iseliti u druge daleke krajeve, s tuđim jezikom i drugim običajima, prilagođavajući se i nastajući, osnivajući obitelji koje danas čine dijasporu. Ali unatoč vremenu i udaljenosti, nikada ne zaboravljaju svoju krv i svoje korijene.


Svi ste dobrodošli u Paragvaj, spremni smo vas primiti u našu kuću. Opraštam se zahvaljujući ekipi Hrvatske radiotelevizije koja će također biti prisutna na susretu, za svu podršku u širenju informacija o ovom značajnom događaju - zaključuje Ana Carolina Soljančić, generalna direktorica Paragvajsko-hrvatske gospodarske komore.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!