Glas Hrvatske

10:35 / 25.10.2022.

Autor: Slobodanka Ljubica Bajka

Rumunjsko-hrvatski Poslovni forum u Bukureštu

Rumujsko-hrvatski poslovni forum

Rumujsko-hrvatski poslovni forum

Foto: My Scriba / ustupljena fotografija

U povodu 30. obljetnice diplomatskih odnosa između Hrvatske i Rumunjske, u Bukureštu je u četvrtak 20. listopada održan Poslovni forum koji je u palači Trgovinske i industrijske komore Bukurešta (CCIB) okupio predstavnike institucija, gospodarstava, kulture i medija dviju zemalja. Forum su organizirali CCIB i Lifestyle Check IN iz Splita. U nazočnosti hrvatske veleposlanice u Rumunjskoj Marije Kapitanović, otvorio ga je predsjednik CCIB-a Iuliu Stocklosa.

Glavni ciljevi susreta bili su usmjereni na promicanje bilateralnih gospodarskih i komercijalnih odnosa te na otvaranje novih poslovnih i investicijskih mogućnosti tvrtki sudionica. U prvih sedam mjeseci ove godine obujam bilateralne trgovine iznosio 445 milijuna eura, što je 32 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Od toga se na izvoz odnosi 184 milijuna eura (šest posto više), a na uvoz 261 milijun eura (60 posto više).


Tijekom susreta poseban je naglasak stavljen na osnaživanje ženskog poduzetništva i suradnju udruga žena poduzetnica u dvjema zemljama te je u tom kontekstu potpisan Sporazum o suradnji između rumunjske organizacije poduzetnica (OFA) UGIR (Organizatia Femeilor Antreprenor din Romania) i Udruge Femina iz Hrvatske.


Veleposlanica Marija Kapitanović istaknula je da Hrvatska posvećuje veliku pozornost razvoju diplomatskih, gospodarskih, kulturnih i političkih odnosa s Rumunjskom te ukazala na zanimanje hrvatskih gospodarstvenika za rumunjsko tržište. Prema njezinim riječima, područja na kojima je moguće razvijati projekte od koristi za poduzetnike obiju zemalja su poljoprivreda, informacijska tehnologija, logistika i turizam.


Predsjednik CCIB-a Iuliu Stocklosa predstavio je rumunjsko gospodarstvo, istaknuvši potencijal Bukurešta u kojemu je koncentrirana gotovo četvrtina tvrtki registriranih u Rumunjskoj, 30 posto prodajnog područja, 19 posto vrijednosti izvoza i 31 posto vrijednosti uvoza. Osvrnuo se i na aktivnosti i usluge CCIB-a te na posebno dobre odnose koje su razvili s članovima diplomatskog zbora i sličnim organizacijama na svim kontinentima.

Hrvatska veleposlanica Marija Kapitanović i predsjednik CCIB Iuliu Stocklosa

Hrvatska veleposlanica Marija Kapitanović i predsjednik CCIB Iuliu Stocklosa

Foto: My Scriba / ustupljena fotografija

U drugom dijelu susreta svoje su djelatnosti predstavili hrvatski gospodarstvenici te su ostvarili kontakte i pojedinačno razgovarali s predstavnicima rumunjskih tvrtki koje su se odazvale pozivu CCIB-a. Hrvatsko izaslanstvo, predvođeno osnivačicom Lifestyle Check IN-a Monicom Ioanițescu, činili su gospodarstvenici iz područja građevinarstva, turizma, lake industrije, FMCG (roba široke potrošnje) distribucije, luksuznih proizvoda, istraživanja-razvoja-inovacija, savjetovanja za europske projekte, konzaltinga, usluga i trgovine na području infrastrukture, medija, obrazovanja, kao i predstavnike poslovnih organizacija i administrativno-teritorijalnih jedinica, uključujući predstavnike rumunjske dijaspore okupljene u Udruzi Rumunja u Republici Hrvatskoj. Među prisutnim gospodarskim subjektima su bili Orbicom, Croatia Revelead, Mareva Cigar Club, Expat in Croatia Biocomp, Apan Top Selection, Elite Business Women, OFA UGIR, Trofast Group i gospođa Hildegard Brandl, Gusto i Dalmatica Mobility Group.


Tijekom Foruma i B2B razgovora pojavile su se poslovne prilike koje mogu pridonijeti internacionalizaciji poslovanja tvrtki. CCIB je tom prigodom pozvao da se njihovoj službi za međunarodne odnose jave rumunjske tvrtke zainteresirani za internacionalizaciju poslovanja s partnerima iz Hrvatske. Između ostalog, postavljeni su temelji za novi bilateralni projekt kulturne suradnje između Novacija i Dugopolja te je proširena suradnja Mareva Cigar Cluba i Exclusive 21 Eventsa. Istom je prigodom najavljena utrka Goat Rally 2023, koja će se održati tijekom ljeta 2023. godine u Splitu.


Predstavljene su također aktivnosti rumunjske organizacije Justitie pentru minori koja zastupa dječja prava i pruža podršku roditeljima u prekograničnim obiteljskim sporovima i slučajevima otmice djeteta. Na marginama Poslovnog foruma i na osnovu postojeće suradnje s partnerima iz Hrvatske, umjetnica Daciana Ungureanu iz Novaci-Gorja izložila je na koncu dio svoje etnografske zbirke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!