Glas Hrvatske

12:00 / 14.07.2021.

Autor: Tomislav Šikić

Prvi profesori hrvatskog jezika sa željezanske Visoke pedagoške škole

Online nastava na Pedagoškoj visokoj školi u Gradišću

Online nastava na Pedagoškoj visokoj školi u Gradišću

Foto: Kreativ.at / snimka zaslona

Početkom srpnja prvih je pet studentica i studenata uspješno završilo studij gradišćanskohrvatski/hrvatski jezik za srednjoškolske profesore i profesorice na Pedagoškoj visokoj školi u Gradišću. To su Andrea Benčić iz Čembe, Štefan Pauer iz Velikoga Borištofa, Anna-Maria Sagmeister iz Stinjaka, Martina Špiranec iz Trajštofa i Lena Varga iz Čajte. Anna-Maria Sagmeister je prva studentica koja je u povijesti ove visokoškolske ustanove svoj diplomski rad napisala na gradišćanskohrvatskom.

– Studijski predmet gradišćanskohrvatski/hrvatski jezik osnovan je 2017. godine na Pedagoškoj visokoj školi Gradišće u suradnji sa Sveučilištem u Grazu. Time je prvi put u povijesti Republike Austrije omogućena izobrazba za profesore i profesorice pod imenom gradišćanskohrvati i hrvatski, a ne pod imenom hrvatski/bosanki/srpski. Riječ je, dakle, o jedinoj visokoškolskoj ustanovi koja je uvažila potrebe Hrvata i Hrvatica, posebno u Gradišću, jer se ondje u školama u nižim razredima podučava gradišćanskohrvatski, a u višim hrvatski standardni jezik, – ističe dr. Vladan Čutura, predavač na ovoj visokoškolskoj ustanovi.


Voditeljica studijskoga programa je prof. dr. Zorka Kinda-Berlaković koja se u podučavanju bavila uglavnom jezičnim i kulturološkim temama. Prof. dr. Renate Hansen-Kokoruš sa Sveučilišta Graz predavala je književnost, a didaktiku prof. dr. Elizabeta Jenko sa Sveučilišta Beč. Seminar o gradišćanskohrvatskoj književnosti predavala je mr. Silvija Degendorfer.


Kako bi se obogatila ponuda studija, Pedagoška visoka škola Gradišće u suradnji s Ministarstvom obrazovanja i znanosti Republike Hrvatske osnovala je lektorat za hrvatski jezik koji vodi dr. Vladan Čutura.


Izobrazba u didaktičkim vježbama i školska praksa bile su važan aspekt studijskoga obrazovanja. Pedagoško-praktične vježbe izvodila je mr. Angelika Kornfeind, dugogodišnja profesorica i voditeljica Radne zajednice za hrvatske profesore i profesorice u Gradišću.


Školsku su praksu studenti obavljali u različitim srednjim školama i gimnazijama u Gradišću. Tijekom studija studentice i studenti bili su na ekskurzijama u Gradišću, Beču i u Republici Hrvatskoj. Također, brojna su gostujuća predavanja profesora s partnerskih sveučilišta iz Zadra i Zagreba obogatila ponudu Sudija.


Osim toga postojala je i mogućnost jednosemestralnog studijskog boravka na sveučilištima diljem Europe pa tako i na partnerskim sveučilištima u Zagrebu, Zadru i Osijeku.


Svim našim diplomiranim studenticama i studentima želimo puno sreće u daljnjoj izobrazbi te veselje i zadovoljstvo u podučavanju hrvatskoga jezika u Austriji!!

Dr. Vladan Čutura

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!