Glas Hrvatske

17:09 / 09.11.2022.

Autor: Slavica Štefić

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković među Karaševskim Hrvatima

Slobodan Gera i Gordan Jandroković

Slobodan Gera i Gordan Jandroković

Foto: ustupljena fotografija/Hrvatska grančica / -

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković posjetio je danas hrvatska mjesta Karaševo, Klokotič i Lupak iz karaševske zajednice, jedne od najstarijih manjinskih hrvatskih zajednica na svijetu. 

Jandroković je u  Karaševu posjetio Zajedništvo Hrvata u Rumunjskoj, Etnografski muzej, Tradicionalni dom Hrvata u Rumunjskoj i mjesnu crkvu Marijina uznesenja. 


Srdačnu dobrodošlicu su mu poželjeli, među ostalima, predsjednik Zajedništva Hrvata u Rumunjskoj Slobodan Gera, župan Karaš-severinske županije Ioan Dragomir i načelnik karaševske općine Petar Bogdan.


Predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković službeni posjet Rumunjskoj započeo je jučer. Čvrste veze Hrvatske i Rumunjske utemeljene na bilateralnoj suradnji i suradnji u okviru različitih međunarodnih organizacija potvrdili su u utorak predsjednik Hrvatskog sabora i rumunjski premijer koji je Gordana Jandrokovića primio u Bukureštu.


Na sastanku s premijerom Nicolaeom Ciucom Jandroković je rekao "kako Hrvatska i Rumunjska svoje partnerske i čvrste veze temelje na dugoročnoj bilateralnoj suradnji, kao i onoj u okviru Europske unije i NATO-a te različitih regionalnih organizacija", priopćio je Hrvatski sabor.


Jandroković je podsjetio da u Rumunjskoj Hrvati žive od 14. stoljeća i da je riječ o jednoj od najstarijih manjinskih hrvatskih zajednica na svijetu.


- Oni su istinski pioniri interkulturnih kontakata i najdragocjenija poveznica između naših zemalja, kazao je, dodavši kako mu je drago da je jedan od parlamentaraca u Zastupničkom domu i predstavnik hrvatske zajednice Slobodan Ghera, predsjednik stranke Zajedništvo Hrvata u Rumunjskoj.

Galerija
Gordan Jandroković i Slobodan Gera, Foto: ustupljena fotografija/Hrvatska grančica/-
Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković među Karaševskim Hrvatima, Foto: ustupljena fotografija/Hrvatska grančica/-Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković među Karaševskim Hrvatima, Foto: ustupljena fotografija/Hrvatska grančica/-

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!