Glas Hrvatske

12:20 / 28.04.2022.

Autor: David Rey

Peru: žene umjetnice svijeta

Kolaž

Kolaž

Foto: Rebeca Dorich / osobna arhiva

Rebeca Dorich, peruanska umjetnica hrvatskog podrijetla, razvila je virtualni projekt “Žene: umjetnice svijeta” u kojem su se istaknule umjetnice hrvatskih korijena.

- Najnoviji prijedlog je “Žene: umjetnice svijeta”, koji je iznjedrio nekoliko kreacija, zahvaljujući projektu globalnog sudjelovanja u kojem su se istaknule umjetnice hrvatskih korijena.

Promičem ovaj novi prijedlog relacijske umjetnosti kako bih stvorila osjećaj zajedništva među umjetnicama svijeta, koje su u virtualnom kontaktu. Imale smo prvi projekt koji nam je dao priliku da malo upoznamo svoju bit. Razvili smo ga u okviru Međunarodnog dana žena, Facebook i intervencija vizualnog rada potaknuli su kreativni dijalog s umjetnicama.

Rad se zvao #8Mstobom, to je digitalni projekt koji sam postavila uz doprinos sedam umjetnica iz različitih dijelova planeta, od kojih je svaka sudjelovala s izvanrednim radom. Velikodušno su podijelile nazočnost i darovale svoj rad za tu svrhu - naglašava Rebeca Dorich, peruanska umjetnica hrvatskog podrijetla.

Žene: umjetnice svijeta

Žene: umjetnice svijeta

Foto: Rebeca Dorich / osobna arhiva

- Zanimljivo je da su poslije mnoge umjetnice mogle intervenirati na setu uz doprinos njih sedam, pri čemu je svaka pridružena umjetnica bila osma u radu.

Stoga 8Mstobom, koji predstavlja 8 žena u djelu, aludira na 8M, 8. ožujka, Međunarodni dan žena (koji smo proširili za ovaj projekt) i ističe 8 kao simbol beskonačnosti, zbog višestrukih varijacija koje su proizašle iz tog jedinstvenog djela. U projektu je sudjelovala vizualna umjetnica Celestina Vičević, specijalistica grafike, profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Rijeci, čiji je rad “Crvena točka” dio inicijalnog sklopa. Dijeleći svoju fascinaciju preobrazbom, obnovom u prirodi, životom; osobine koje ona poistovjećuje kao ženske energije, povezane sa shakti, sa simbolom crvene točke. 

Među umjetnicama koje su sudjelovale u projektu #8Mstobom, ističe se Andrea Stanić, također Hrvatica. Stvorila je digitalnu sliku velikog dojma, koja naglašava sklad boja i poštovanje prema radovima u dijalogu. Njezina kreacija uključuje kao ujedinjujući veo jedno od njezinih apstraktnih djela - kaže Rebeca.

Andrea Stanić

Andrea Stanić

Foto: ustupljena fotografija / -

Imali smo Maritzu Karadzu s njezinim djelom “Bez vela”, koji je odraz iskupljenja žena. Također Carolinu Dorich s djelom koji sadrži doprinos njezine male Paule. Zadovoljstvo je spomenuti sudjelovanje moje nećakinje Joselyn Dorich, koja se iz Kostarike okušava kao umjetnica.

“Žene: umjetnice svijeta” kao prijedlog, nastavit će se online. Imat ćemo nove akcije, umjetničke projekte, radionice za razmjenu iskustava i susrete na otvorenom.

Pokušat ćemo biti na različitim mjestima, organizirati se, dati slobodu ovoj društvenoj umjetnosti u kojima prevladavaju odnosi u korist općeg dobra. Sljedeći korak prema osjećaju zajedništva bit će stvaranje vlastitih prostora u mrežama, promicanje naših procesa i postignuća.

 

Zahvaljujemo Programu za Hrvate izvan RH HRT-a na ovoj prilici širenja umjetnosti, promicanja vijesti o umjetnicima hrvatskih korijena. Hvala novinaru Davidu Reyu. Srdačan pozdrav - zaključuje Rebeca Dorich, peruanska umjetnica hrvatskog podrijetla.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!