Glas Hrvatske

15:34 / 18.09.2023.

Autor: Glas Hrvatske

Grlić Radman u Los Angelesu

Ministar Gordan Grlić u Los Angelesu

Ministar Gordan Grlić u Los Angelesu

Foto: Nada Pritisanac Matulich / ustupljena fotografija

Dalmatinsko-američki klub na čelu s predsjednikom Rudyjem Svorinichem u San Pedru bio je domaćin Ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grlić Radmanu, veleposlaniku Republike Hrvatske u SAD-u Pjeru Šimunoviću i generalnoj konzulici RH u Los Angelesu Renee Pei povodom Ministrova prvog posjeta Los Angelesu.

Ministar Grlić Radman u Los Angelesu

Ministar Grlić Radman u Los Angelesu

Foto: Nada Pritisanac Matulich / ustupljena fotografija

Predsjednik Američko-dalmatinskog kluba Rudy Svorinich , bivsi vijećnik 15. okruga Los Angelesa u 2 mandata tom progodom ugostio je i sve predstavnike i dužnosnike grada Los Angelesa, a također i našeg kongresmena za Kaliforniju Teda Lieua, kalifornijskoga senatora Stevena Craiga Bradforda, japansko-američkog odvjetnika koji sluzi u Državnoj skupštini Kalifornije Alberta Yasura Maratsuchija i mnoge drudge istaknute i uvažene goste. Ugošćeni su bili i svi predstavnici istaknutih hrvatskih organizacija i udruga Južne Kalifornije i predstavnici globalne organizacije American Croatian Congress ( ACC).


Američku i hrvatsku himnu otpjevao je Roko Blažević.


Svi predstavnici ispred državnih ustanova, hrvatskih organizacija i udruga uručili su ministru Grlić Radmanu certifikate dobrodošlice i poželjeli mu da se ugodno osjeća u Gradu.


Rudy Svorinic ispred Dalmatinsko-američkog kluba Ministru Grlić Radmanu poklonio je 2 kravate sa željom da ga podsjećaju na prvi posjet Los Angelesu i druženje s Hrvatima Južne Kalifornije istaknuvši kako obje kravate krase iste boje - crvena, bijela i plava, što je ujedno simbol povezanosti Hrvatske i SAD-a , a razlika među njima je jedino u grbovima otisnutim na kravatama.


Ministar Grlić Radman vidno emotivan zbog tople dobrodošlice zahvalio je državnim predstavnicima, hrvatskim iseljenicima i predsjedniku Dalmatinsko-američkog kluba Rudyju Svorinichu. Prisutne je pozdravio i veleposlanik Pjer Šimunović i generalna konzulica Renee Pea,  također toplo zahvalivši na gostoprimstvu Dalmatinsko-američkom klubu ali isto tako i svim prisutnima sto su svojim dolaskom uveličali event Ministru u čast.


Poslije svečane večere uslijedio je kratki radni sastanak s predstavnicima American Croatian Congressa( ACC) koji su ujedno i predstavnici ACAP-a za Južnu Kaliforniju, Nadom Pritisanac Matulich predsjednicom ACC-a, Miroslavom Koletićem, direktorom za gospodarstvo ACC i Lindom Govel direktoricom za kulturu ACC-a.


Nada je upoznala Ministra s globalnim projektom u partnerstvu ACC-a, ACAP-a i Crodiaspore pod nazivom " Hrvati ujedinjeni kravatom". Tom prigodom poklonila mu je istoimenu knjigu koja prati projekt te Ministra pozvala na svečanost izložbe u Pulu sljedeći mjesec povodom Dana kravate i 20. obljetnice ulaska Pulske kravate u Guinessovu knjigu rekorda a što će biti i posljednja izložba za sada u Hrvatskoj jer poslije Pule izložba kreće na svoj višegodisnji obilazak svjetskih sveučilista, UN i EU Parlamenta.


Sljedeći dan Ministar Grlić Radman odrzao je sastanak s gospodarstvenicima, hrvatskim iseljenicima i nazočio Svetoj misi u Župi Sv Ante u Los Angelesu.


(Nada Pritisanac Matulich)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!