Izvorno hrvatsko uz žensku ćakulu
Foto: Hrvatsko-talijanski Mozaik Rim / .
Udruga Hrvatsko-talijanski Mozaik Rim ovoga vikenda organizirala je u Rimu radionicu „Izvorno hrvatsko uz ženske ćakule“ koja je bila posvećena tradicionalnim božićnim kolačima koje krase blagdanski stol, što je bila idealna prilika da se uključe u akciju Božićni stol Glasa Hrvatske i podijele recepte i doživljaje s radionice. No, bilo je to više od radionice jer su se članovi hrvatske zajednice u Rimu u ovo blagdansko vrijeme družili uz pjesmu i dobro raspoloženje te naučili tradicionalne hrvatske recepte kako bi Božić imao okuse i mirise njihova djetinjstva i rodnoga kraja.
Božić je dan koji se treba provesti u krugu obitelji, pripremati fine kolače i fina jela. Još dok smo bili mali u obitelji smo se držali tradicije, kitili bor na Badnjak, išlo bi se na polnoćku. Sve je to jedna lijepa priča i sjećanja koja rado pamtimo te ih treba čuvati i njegovati. A što se tiče darova, najljepši dar je da smo svi zajedno, da je cijela obitelj na okupu i radost je kad možemo veći dio blagdana provesti u krugu obitelji.
- Mi koji nismo u domovini a imamo obitelji tu u Rimu odlučili smo se na radionicu „Izvorno hrvatsko uz ženske ćakule“ koja je posvećena tradicionalnim božićnim kolačima koje krase blagdanski stol. U organizaciji Udruge Hrvatsko talijanski Mozaik Rim za a ukusne i mirisne kolače pobrinule su se vrijedne članice Udruge uz predsjednicu Ivanu Milinu, javlja nam Zrinka Bačić i ponosno nabraja koje su sve tradicionalne kolačiće napravile - Među brojnim privlačnim kolačima, prave ‘zvijezde’ bili su čokoladni raspucanci, linzeri keksi s bademima, vanilin kiflice i kuglice od smokava bez šećera. Željeli smo upotpuniti Božić izvan domovine. Ovi okusi i mirisi vraćaju nas u djetinjstvo, u bakinu i maminu kuhinju, a to u svakome od nas budi lijepa sjećanja.
Izvorno hrvatsko uz ženske ćakule
Foto: Hrvatsko-talijanski Mozaik Rim / .
Kolači i mirisi mamili su poglede na božićnoj radionici uz ženske ćakule a kako bi to bolje učinili nego izradom hrvatskih tradicionalnih kolača. Svi znamo da su najjednostavniji kolači najbolji i najfiniji, a u to su se na ovoj radionici uvjerile i Hrvatice u Rimu. S pratiteljima Božićnog stola Glasa Hrvatske od svih recepata odlučili smo se za prefine raspucance i kuglice od smokava.
Sastojci za raspucance: 200 g BAN tamna čokolade, 50 g maslaca, 200 g mekog brašna, pola žličice praška za pecivo, 2 jaja, 100 g šećera, 1 vanil šećer, prstohvat soli, po želji u njih možete dodati naribanu koricu naranče ili par žlica prženih lješnjaka šećer u prahu za ukrašavanje.
Priprema: 1. Rastopite čokoladu i maslac na pari, maknite sa strane i ostavite da se malo prohladi. 2. Brašno i prašak za pecivo promiješajte zajedno u jednoj posudi, ostavite sa strane. 3. Mikserom promiješajte jaja i šećere do pjenaste strukture. 4. U miksana jaja kuhačom umiješajte prohlađenu čokoladu, zatim u par navrata dodavajte brašno, lagano miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. 5. Posudu pokrijte prozirnom folijom ili ju umotajte u vrećicu i stavite ju u frižider na 2-3 sata, ja sam svoje ostavila preko noći, pa sam ih ujutro pekla. Možete i tako. 6. Pećnicu upalite na 180C i ostavite da se grije. 7. Tepsiju obložite papirom za pečenje. 8. Žličicom vadite smjesu za kekse, rukama napravite male tvrde kuglice, uvaljajte ih u šećer u prahu i stavite na tepsiju. Ostavljajte razmake od 5 cm između svakog keksa. 9. Pecite ih točno 11 minuta
Sastojci za kuglice od smokava: 200 g suhih smokava, 100 g badema ili oraha, 10 g brašna od rogača ili gorkog kakaa, dvije žlice (rum, viski, rakija, konjak), po želji prstohvat cimeta, mljeveni bademi ili pistacije ili kokos za ukrasiti.
Priprema: Smokve ostavite da se namaču desetak minuta. U međuvremenu nasjeckajte bademe (ako koristite okaru nije potrebno). Smokve i grožđice uspite u blender. Miksajte dok ne dobijete glatku i homogenu smjesu uz dolijevanje s malo vode. Dodati dio badema i ponovo miksati. Ostavite da odstoji u hladnjaku par sati. Čim dobije odgovarajuću gustoću, žlicom oblikujte kuglice od smokava bez šećera i propasirajte ih u nasjeckano suho voće. Savjet: Možete odlučiti povećati količinu badema i smanjiti količinu smokava ako vam je okus previše sladak. Konzistencija će biti kompaktnija.
- Zahvaljujem članicama udruge koje su učile i pripremile kolače. Vjerujemo da će to kod njih pobuditi želju da i same sa svojom djecom pripreme pokoji kolač te na taj način i sami postanu čuvari tradicije. Sve žene na radionici imale su priliku ne samo naučiti praviti kolače već isprobati i odnijeti ih kući. Tako su mogle probati i one koji su nekad bili obavezni na blagdanskom stolu, a koje smo možda danas malo zaboravili. Nekada se nisu toliko izrađivali kremasti i čokoladni, nego ponajprije suhi kolačići. Ne samo da su ukusni i lijepi, nego je u svaki od ovih kolača utkana i toplina doma. Zato mislimo da smo napravili dobar potez prisjećajući se tradicije, poručuje za Božićni stol Glasa Hrvatske Ivana Milin s članicama udruge...
I svim pratiteljima Glasa Hrvatske članice Hrvatsko-talijanskog mozaika Rim žele radostan Božić!
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!