Glas Hrvatske

08:00 / 12.03.2023.

Autor: Snježana Herek

Hrvatski kazalištarci stižu u Beč

Plakat

Plakat

Foto: Kulturno i sportsko društvo "Zagreb" iz Beča / snimka zaslona

"Tena - kronika raspada jedne ljepote", naziv je predstave Borislava Vujčića po motivima pripovijetke Josipa Kozarca, koja će u nedjelju, 12. ožujka, s početkom u 20 sati biti prikazana u kultnom kazalištu "Akzent" u Beču. 

Organizator gostovanja glumačkog ansambla je Kulturno i sportsko društvo "Zagreb" iz Beča, na čelu s predsjednikom Blaškom Papićem. Autor adaptacije i redatelj je Dražen Ferenčina. Organizator gostovanja glumačkog ansambla je Kulturno i sportsko društvo "Zagreb" iz Beča, na čelu s predsjednikom Blaškom Papićem.


Predstava je koprodukcija Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci, Gradskog dramskog kazališta Gavella Zagreb, Ludens teatra Koprivnica, Gradskog kazališta Požega i Kulturnog centra Bjelovar.


Kako se ističe u najavi, Kozarčeva pripovijetka "Tena" je klasik hrvatske književnosti koji se "kritički obrušava na ono u čemu prepoznaje raspadanje tradicionnih vrijednosti, istodobno svjestan kako bezglasni ženski likovi iznikli iz koncepta patrijarhata trebaju ustupiti mjesto ženama koje odlučuju i djeluju".


Glavni lik u predstavi, koji glumi oca Jaroslava je Filip Šovagović. Njega se, kako se navodi, može čitati i kao metaforu za Slavoniju za "raskoš koja se neštedimice rasipa". Predstava je nagrađena s više kazališnih nagrada i priznanja. Pobjednik je i u natjecanju za najveću medijsku nagradu "Zlatni studio".


Odlukom publike proglašena je najboljom hrvatskom kazališnom predstavom, izvedenom 2022. godine, istaknuo je Papić.


U predstavi igraju: Mateja Marušić, Filip Šovagović, Ivan Grčić, Davor Svedružić, Vedran Dakić, Vladimir Andrić, Selena Andrić, Martina Stjepanović, Areta Ćurković, Zorko Bagić i Ivica Lučić.


Ulaznice se mogu nabaviti u bečkom kazalištu "Akzent" www.akzent.at (tel. 01-50165- 13306), po cijenama od 30/27/24/21 euro, ovisno o kategoriji. Informacije na mail: blasko.papic@gmail.com ili tel. 0699 1945 1910 odnosno Zagreb Wien. Također i na stranicama Kazališta Vinkovci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!