Glas Hrvatske

11:06 / 12.04.2022.

Autor: Branimir Njikoš

Hrvatski jezik ipak priznat u školskim udžbenicima u Srbiji

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Srpsko ministarstvo prosvjete zatražilo je, po zahtjevu pučkog pravobranitelja, da nakladnici izmijene sadržaj udžbenika za osmi razred osnovne škole u kojima se negira postojanje hrvatskog jezika, što je u vodstvu hrvatske manjine ocijenjeno kao veliki korak naprijed.

Poziv na reakciju pučkog pravobranitelja zbog spornih udžbenika uputilo je Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji koje je u listopadu 2021. otkrilo da učenici osmih razreda srpskih škola uče da hrvatski jezik ne postoji. U definiciji podjele južnoslavenskih jezika u udžbenicima za srpski jezik navedeno je da se Hrvati, Bošnjaci i Crnogorci koriste srpskim jezikom, ali ga nazivaju hrvatskim, bosanskim i crnogorskim jezikom.


Rok do 15. svibnja


Ministarstvo navodi da su nakladnicima upućene smjernice za izmjenu dijela sadržaja po kojima podjelu južnoslavenskih jezika trebaju predstavljati kroz narativno objašnjenje, bez tablice ili popisa.


Ministarstvo prosvjete dalje navodi da je nakladnicima naloženo da do 15. svibnja podnesu zahtjev za utvrđivanje da novo izdanje odobrenog udžbenika sadrži izmjene i dopune. Također, od izdavača je zatraženo da "sve primjerke udžbenika koji su još uvijek na tržištu osiguraju ispravkom objavljenog teksta u vidu odštampane ispravljene stranice pripojene postojećoj stranici u udžbeniku".


Ministarstvo je tako postupilo po zahtjevu pučkog pravobranitelja Zorana Pašalića koji je zbog povrede prava nacionalnih manjina u siječnju zatražio povlačenje iz uporabe udžbenika za srpski jezik za učenike osmog razreda. On je tada objavio da su "odobrenjem udžbenika u kojem stoji takva definicija (podjele južnoslavenskih jezika) povrijeđena prava pripadnika nacionalnih manjina jer se negira postojanje ovih jezika, od kojih se hrvatski i bosanski jezik koriste u službenoj uporabi jezika i pisma u Republici Srbiji".


Predsjednica HNV-a: Pozitivno sam iznenađena


Ured pučkog pravobranitelja dodao je kako su mjerodavne institucije prigodom odobravanja udžbenika trebale uzeti u obzir da takav način podjele južnoslavenskih jezika "može za posljedicu imati povredu prava pripadnika nacionalnih manjina i dovođenje priznatih jezika nacionalnih manjina u neravnopravan položaj".


Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić u povodu najava o izmjenama spornih udžbenika navodi kako je pozitivno iznenađena postupcima državnih tijela Srbije.


"Ovakav postupak Ministarstva znanosti, prosvjete i tehnološkog razvoja Republike Srbije kojim se nalaže izmjena diskriminatornog sadržaja u spornim udžbenicima, moram priznati, iznenađenje je za našu zajednicu", istaknula je u pisanoj izjavi.


Objasnila je kako se do sada događao veliki broj slučajeva diskriminacije i neprovođenja vladavine prava na koje institucije Srbije gotovo u pravilu nisu reagirale ili su reagirale na način kršenja vlastitog zakonodavstva.


"Uz zadovoljstvo zbog primjerene reakcije i nadu da ovaj slučaj neće biti izoliran, iskazujem i vjeru da je Srbija ovim činom načinila korak naprijed prema državi u kojoj će se svaki građanin osjećati ravnopravno i sigurno", zaključila je Jasna Vojnić.


(Izvor: HINA)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!