Glas Hrvatske

12:00 / 30.03.2023.

Autor: Slavica Štefić

Hrvatski gimnazijalci iz Subotice na maturalcu u Mostaru

Zajednička fotografija

Zajednička fotografija

Foto: HNV / .

Maturanti Gimnazije „Svetozar Marković“, Politehničke škole i Medicinske škole iz Subotice, koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku, zajedno sa svojim razrednicima i profesorima te maturanti drugih škola koji su osnovnoškolsko obrazovanje pohađali na hrvatskom jeziku boravili su od 24. do 26. ožujka na velikom maturalcu u Mostaru u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji.

Tom su prigodom posjetili znamenitosti Mostara, među ostalim, vrelo rijeke Bune, Stari most i Gimnaziju Mostar, a obišli su i crkvu sv. Jakova u Međugorju te na povratku sarajevsku Baščaršiju.


- HNV drugu godinu za redom organizira veliki maturalac na ovoj destinaciji. Tu se osjećamo već kao domaći, a svakako da su za to zaslužni naši, mogu slobodno reći, prijatelji i dobročinitelji iz Mostara koji su i ove godine ugostili te izdvojili sredstva za nas 33 iz Subotice. Svaka ekskurzija nosi sa sobom posebnu čar i naravno da je svaka generacija priča za sebe. Imamo divne učenike, lijepo odgojene, a najveći dojam svaki puta mi ostavi međusobno druženje, sklapanje novih prijateljstva i svakako zajedništvo. Oni su jedna generacija i gdje god ih životni put odvede nadam se da će se sjetiti ovih divnih zajedničkih trenutaka, a meni je drago da smo mi, kao krovna institucija, dio njih -  izjavila je predsjednica Odbora za obrazovanje Nataša Stipančević koja je bila voditeljica i organizatorica puta.


Maturanti su i ove godine boravili u Studentskom domu „Dompes“ u Mostaru za što je najveći dio sredstva osigurala Hrvatska demokratska zajednica BiH, kao i gradonačelnik Mostara Mario Kordić, zahvaljujući suradnji predsjednika Mladeži Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Marina Piukovića i predsjednika Mladeži HDZ-a BiH Mate Lončara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!