Glas Hrvatske

13:49 / 30.06.2022.

Autor: Snježana Herek

Hrvatska dječja škola u Veleposlanstvu RH u Beču proslavila 20. rođendan

Uvodni pozdrav veleposlanika Glunčića

Uvodni pozdrav veleposlanika Glunčića

Foto: Snježana Herek / -

U Veleposlanstvu RH u Beču održana je svečanost proslave 20. rođendana Hrvatske dječje škole u Beču te kraj školske godine.

- Čestitke učiteljici Đurđici Vučković i naravno inicijatoru osnivanja Hrvatske dječje škole “Anno`93” u Beču Perici Mijiću u povodu 20. obljetnice njenog uspješnog i zahtjevnog rada, kao i vama dragi roditelji da ste poslali vašu djecu da uče, nauče i ne zaborave svoj materinski hrvatski jezik - rekao je uvodno hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić roditeljima i djeci okupljenim u petak navečer u Veleposlanstvu RH u Beču na svečanom obilježavanju ne samo jubileja nego i kraja ove školske godine, podjelom đačkih knjižica, svjedodžbi i priznanja.


- Ono što je važno je da djeca po završetku ove Škole mogu s ovim svjedodžbama školovanje nastaviti i u Hrvatskoj, a što je posebno važno za obitelji s djecom koje se vraćaju natrag u Hrvatsku. I zato je toliko važna ta potpora službene Hrvatske svim tim entuzijastima koji u inozemstvu, pa tako i u Austriji rade na očuvanju i razvijanju hrvatskog jezika, koji je izuzetno važan čimbenik za svu tu djecu da u višejezičnim prostorima gdje žive, ne zaborave tko su i odakle potiču oni i njihovi roditelji. Zato i pozivam djecu ovdje u Veleposlanstvo da osjete taj prvi dodir s Hrvatskom - izjavio je nakon svečanosti veleposlanik Glunčić za Večernji list. Dodao je kako je hrvatski jezik “veliko bogatstvo, kojeg moraju i dalje brižno njegovati i razvijati, ne zaboravljajući svoje hrvatske korijene”.

Daniel Glunčić, Đurđica Vučković, Perica Mijić

Daniel Glunčić, Đurđica Vučković, Perica Mijić

Foto: Snježana Herek / -

Svim roditeljima i djeci srdačno je zahvalila i predsjednica Udruge Hrvatska dječja škola u Beču i voditeljica te škole, profesorica i učiteljica hrvatskog jezika Đurđica Vučković. Uvijek raspoložena i nasmijana i zato omiljena kod djece i roditelja.


- Unatoč pandemiji koronavirusa i povremenom zatvaranju škole i online nastavi od kuće uspjeli smo i ovu školsku godinu s 153 učenika, starosne dobi od 5 do 18 godina, uspješno privesti kraju. Veliko vam hvala svima zajedno koji su nas podržali u tome, kao što je hrvatsko Veleposlanstvo u Beču i veleposlanik Daniel Glunčić koji nas uvijek rado ugošćuje u Veleposlanstvu”, rekla je Vučković, koja je potom zajedno s hrvatskim veleposlanikom učenicima podijelila đačke knjižice i svjedodžbe te pohvalnice.


- Radimo po obrazovnom planu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a knjige i udžbenici su usklađeni s kurikulumom hrvatske nastave u inozemstvu, pa učenici sa svojim đačkim knjižicama i svjedodžbama mogu svuda nastaviti školovanje, ne samo u Austriji nego i u Hrvatskoj i šire - istaknula je za Večernji list profesorica Vučković. 


Zahvalila je predsjedniku Austrijsko-hrvatske krovne udruge za obrazovanje, kulturu i socijalno "Anno 93" u Beču Perici Mijiću na njegovom ogromnom trudu da je Dječja škola mogla profunkcionirati i već dva desetljeća funkcionira u skladu s zakonskim odredbama. I da je zanimljiva ne samo hrvatskim roditeljima nego i onima iz mješovitih brakova, od kojih je jedan roditeljski dio iz Francuske, Ekvadora, Japana itd. Ali ne samo njima nego i mnogim Austrijancima koji djecu dovode da uče hrvatski jer svake godine ljetuju u Hrvatskoj, dodala je Vučković.

- Hvala svima koji su u tome pomogli, svim hrvatskim veleposlanicima u Austriji, kao i savjetnici za kulturu u Veleposlanstvu RH u Beču Vesni Njikoš Pečkaj, koja u svom mandatu prije više od 20 godina nije ispuštala stvar iz ruku dok nisu ishodovane dozvole da škola može početi s radom, kao i svim pojedincima. Danas imamo drugi problem, da imamo puno učenika i samo jednu učiteljicu, koja smije raditi s najviše 100 do 110 učenika, a mi ih imamo 153. Zato pokušavamo od hrvatskog Ministarstva znanosti i obrazovanja dobiti još jednu učiteljicu - pojasnio je Mijić za Večernji list dodavši da je to hitno potrebno, jer ima sve više roditelja koji žele da im djeca uče hrvatski, ali su problem troškovi za još jednu učiteljicu.

Publika na svečanosti dodjele svjedodžbi

Publika na svečanosti dodjele svjedodžbi

Foto: Snježana Herek / -

Mijić je na kraju kratko predstavio Krovnu udrugu "Anno 93", čiji je predsjednik, napomenuvši kako uz Hrvatsku dječju školu u Udruzi djeluje više podudruga kao što su Folklorni ansambl "Anno 93" koji je sada Tamburaška sekcija, te Hrvatska dječja sekcija za pojedinačno učenje glazbenih instrumenata itd.


- Prije smo u Beču imali šest podudruga , od čega jednu u Zagrebu, ali sada je korona učinila svoje i neke su se ugasile kao primjerice "Treća dob" za seniore. Zato smo sretni i ponosni da je podudruga Hrvatska dječja škola još uvijek uspješna i tražena - naglasio je Mijić.


Svi učenici na svečanoj podjeli đačkih knjižica i svjedodžbi dobili su i vrećicu s poklonima, što je izazvalo posebno veselje, kao i zajednička slika s veleposlanikom Glunčićem.


I što na kraju reći nego čestitke svima onima koji  već više od dva desetljeća brinu da hrvatski jezik u Austriji ne padne u zaborav. A ako se sve strane istinski založe i slože, među kojima i službena Hrvatska, možda bi hrvatski uskoro mogao postati, uz njemački, samostalan nastavni jezik i u austrijskim školama, a naši đaci uspješni dvojezičnjaci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!