Glas Hrvatske

16:38 / 20.03.2022.

Autor: Slavica Štefić

Hrvati u Srbiji: Obljetnica i svečanost

Na svečanoj akademiji u povodu praznika hrvatske zajednice u Republici Srbiji i 20. obljetnice formalno-pravnog priznanja Hrvata nacionalnom manjinom u Republici Srbiji

Na svečanoj akademiji u povodu praznika hrvatske zajednice u Republici Srbiji i 20. obljetnice formalno-pravnog priznanja Hrvata nacionalnom manjinom u Republici Srbiji

Foto: DSHV / ustupljena fotografija

U Gradskoj knjižnici u Subotici, 18. ožujka, obilježen je praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji i 20. obljetnica formalno-pravnog priznanja Hrvata nacionalnom manjinom u Republici Srbiji.

Tim povodom u posjet hrvatskoj zajednici došli su petero saborskih zastupnika na čelu sa zastupnicom i izaslanicom predsjednika Hrvatskog sabora Zdravkom Bušić i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.


Gosti iz Hrvatske prvo su se susreli s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća, kao i drugih institucija hrvatske zajednice.


Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, ujedno i predsjednica Saborskoga Odbora za Hrvate izvan RH, Zdravka Bušić kaže kako je cilj ovoga posjeta dati potporu Hrvatima u Srbiji. Posebno je istaknula zalaganje za provedbu međudržavnog sporazuma u dijelu koji se tiče zajamčenih zastupničkih mandata za Hrvate u Srbiji.


- Hrvatska ima tri predstavnika srpske manjine u Saboru, a nadamo se da će doći vrijeme da ćemo imati i predstavnika hrvatske manjine u parlamentu Srbije. To nije nešto što se može u nedogled odugovlačiti. Posebno sada, kada Srbija želi ubrzati svoje korake prema EU, nadam se da će se to uskoro i ostvariti, rekla je Bušić.


- Hrvatska zajednica u Srbiji je jedna od najagilnijih hrvatskih zajednica izvan Hrvatske. Zadovoljstvo je surađivati s njima na svim područjima života koji mogu pridonijeti očuvanju njihova kulturnog i vjerskog identiteta, ali i razvijanja suvremene kulture. Imamo dobre partnere u hrvatskoj zajednici i Vlada RH i Središnji državni ured su to prepoznali. Projekata i potencijala je puno, oni se počinju ostvarivati i na planu europskih fondova, na nama je da to na najbolji mogući način iskoristimo, kazao je Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.


Na sastanku, među ostalim, ukazano je i na probleme s kojima se susreće hrvatska zajednica: isključenost iz procesa donošenja odluka te neriješeno pitanje instituta zajamčenih mandata.


-Vjerujemo da se prepoznajemo kao partneri vlasti u Hrvatskoj, da odgovorno obnašamo naše dužnosti, da kvalitetno artikuliramo interese unutar prostora hrvatske zajednice i da s vlastima Srbije, ukoliko oni iskažu pozitivnu vrstu stava i odnosa, također možemo biti instance koje grade svjetliju budućnost hrvatske zajednice ali i Srbije kao demokratskog društva, kazao je Tomislav Žigmanov, predsjednik DSHV-a.


Dužnosnici iz Hrvatske upoznati su i s tijekom izgradnje Hrvatske kuće u Subotici, projekta kojega financira hrvatska država.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!