Glas Hrvatske

10:39 / 31.01.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Film o studiju demografije i hrvatskog iseljeništva

Film o studiju demografije i hrvatskog iseljeništva

Film o studiju demografije i hrvatskog iseljeništva

Foto: YouTube / snimka zaslona

Hrvatski filmski institut objavio je svoj novi uradak – “Studij demografije i hrvatskog iseljeništva”, film u kojem sveučilišni profesori i studenti govore o novoj akademskoj disciplini i problemima iseljavanja naraštaja talentiranih Hrvata iz Lijepe Naše.

- Unatoč tome što ima sve prirodne i ljudske komponente za uspješan razvoj društva, postoji politički status quo između snaga koje žele u potpunosti prihvatiti demokratsko, produktivno, demografski uključivo slobodno tržišno gospodarstvo i onih koji traže isključivo vlastiti interes, ukorijenjen u prošlosti privilegiranih komunističkih elita. To je rezultiralo rastućim nezadovoljstvom stanovništva državnim odlučivanjem i upravljanjem, službenicima koji toleriraju i time promiču podobnost nad kvalitetom te korupciju nad transparentnošću i odgovornošću. Sve to dovodi do zastoja demokratskog, ekonomskog i demografskog razvoja, a time i iseljavanja velikog broja mladih ljudi - rekao je producent Nikola Knez.


A kako bi se znanstveno pokušao riješiti taj problem, Sveučilište u Zagrebu osnovalo je Hrvatski studij, odnedavno i Odjel za demografiju i hrvatsko iseljeništvo. Profesori i studenti upućuju poziv mladima i dijaspori da se pridruže i podrže njihov novi program – Studij demografije i hrvatskog iseljeništva.


- Cilj Hrvatskog filmskog instituta je ovim uratkom informirati i potaknuti na suradnju, kako bi se zaustavio proces iseljavanja, stimulirao proces povratka te kako bi Hrvati zajednički, diljem dijaspore i u domovini, izgradili bolju, kvalitetniju i sretniju Hrvatsku - dodao je Knez.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!