Glas Hrvatske

08:59 / 06.08.2022.

Autor: Slavica Štefić

Donacija za očuvanje kulturne baštine vojvođanskih Hrvata

Hrvatso američki kulturni centar u Sacramentu

Hrvatso američki kulturni centar u Sacramentu

Foto: snimka zaslona/facebook / -

Vodstvo Hrvatskog doma iz Sacramenta iz Sjedinjenih Američkih Država odlučilo je donirati financijska sredstava „hrvatskim kulturnim, vjerskim, nacionalnim i dobrotvornim organizacijama/ustanovama“ u svijetu.

Tim povodom, tajnik Hrvatskog doma Nikola Bilandžić kontaktirao je ravnatelja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislava Žigmanova te mu priopćio da će prema toj odluci i Hrvati u Republici Srbiji, to jest Vojvodini, biti primatelji donacije u iznosu od 15 000 američkih dolara. Oni su takvo što, istaknuo je Bilandžić, zaslužili jer su „kroz riječ i pismu neizmjerno obogatili hrvatsku kulturnu baštinu“. Stoga je želja Hrvatskog doma iz Sacramenta da se taj novac uloži u „očuvanje kulturne baštine vojvođanskih Hrvata“.


Ista su novčana sredstva, prema odluci ravnatelja ZKVH-a, uplaćena na račun krovne institucije hrvatske zajednice – Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji – te će u vremenu što slijedi, a nakon donošenja valjanih formalno-pravnih odluka, biti i utrošena u svrhu koju je odredio njihov donator.


- Puno nam znači ne samo materijalna pomoć naših Hrvata iz SAD-a, već i moralna blizina koja tim snažnije govori koliko je ona fizička udaljenost veća. Zahvalni smo na pomoći koja je udijeljena našoj zajednici, a želju naših donatora ćemo provesti u djelo te će novac biti utrošen u svrhu očuvanja kulturne baštine naše zajednice, izjavila je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.


- Radujem se, naravno, što su aktivnosti koje čini hrvatska zajednica u Vojvodini u području kulture prepoznate među Hrvatima čak i u SAD-u. Držim da je to najbolja potvrda i priznanje za rad brojnih djelatnika u očuvanju i razvoju hrvatske kulture u Vojvodini. Na dobivenim financijskim sredstvima smo im neizmjerno zahvalni, a bit će utrošena na one sadržaje koji će imati trajnu vrijednost za kulturu vojvođanskih Hrvata, rekao je Tomislav Žigmanov.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!