Glas Hrvatske

13:00 / 17.02.2022.

Autor: Slavica Štefić

Antono Šarić iz Mostara u polufinalu natjecanja Classicalia

Antonio Šarić

Antonio Šarić

Foto: RTV-HB / -

U kategoriji glazbenika do 11 godina Šarić se natječe sa 16 izvođača iz SAD-a, Kanade, Njemačke, Austrije, Rusije, Tajvana i Tajlanda. Neki od njih već su nastupali s vodećim svjetskim orkestrima i u glasovitim svjetskim dvoranama te su nositelji brojnih nagrada, što svjedoči o velikom uspjehu talentiranog mostarskog violinista.

On sam laureat je međunarodnog natjecanja “Kosta Manojlović”. Dobio je i prvu nagradu iz Pariza, na međunarodnom glazbenom natjecanju “Nove zvijezde”. Među ostalim brojnim nagradama je i prvo mjesto na međunarodnom natjecanju “Talenti Europe” za koje se izborio među 396 natjecatelja iz 54 zemlje.


Jedanaestogodišnji Antonio Šarić učenik je četvrtog razreda Glazbene škole I. i II. stupnja iz Mostara, u klasi prof. Ane Pranjković. Zapažene nastupe ostvario je i s mostarskim Simfonijskim orkestrom, koji na taj način pruža potporu mladoj glazbenoj nadi.


Iskustva nastupa s velikim orkestrom i izvođačima puno znače u izgradnji glazbenika, kazao je Šarić u razgovoru na engleskom jeziku na stranicama Classicalie, u kome je predstavio svoj grad i Bosnu i Hercegovinu svjetskoj glazbenoj sceni.


- Mnoga djeca u velikim gradovima nemaju priliku svirati sa simfonijskim orkestrima kakvu ja imam u Mostaru – pohvalno se mladi violinist.

U razgovoru za Fenu Šarić kaže kako mu nije teško usporedo s uspješnim glazbenim razvojem, izvršavati i sve školske obveze. 


- Bitna je dobra organizacija u čemu zasad uglavnom uspijevam. Violina mi je jako važna, preko nje uspijevam izraziti svoje emocije. Sviranje i glazba me čine sretnijim – istaknuo je Antonio.


Glazbena natjecanja, dodao je, ne opterećuju ga već mu daju dodatni poticaj:


- Daju mi priliku da vidim koliko još ima djece koja izvrsno sviraju. To mi daje dodatni motiv da još više radim i vježbam.Inače, na prijedlog Muzičke škole izabran je za jednog od učenika generacije u Federaciji BiH, a priznanje mu je, kao i ostalim dobitnicima, osobno uručio federalni premijer Fadil Novalić.


Sada je fokusiran na Classicaliu gdje je jedini natjecatelj iz Bosne i Hercegovine i zemalja šire regije.

Riječ je o globalnom natjecanju pokrenutom kako bi se, u vrijeme pandemije, omogućilo mladim glazbenicima da se razvijaju, predstave i natječu. Osim u skupini do 11 godina glazbenici se natječu u još dvije dobne skupine, do 17 i 25 godina.

Selekcija se vršila u nekoliko krugova te je u polufinale ušlo pedesetak natjecatelja. Po četiri najbolja iz svake skupine dobit će priliku života – nastupati sa simfonijskim orkestrom u jednoj od najsprestižnijih svjetskih koncertnih dvorana – Konzerthausu u Beču, a događaj će biti globalno prenošen putem televizije. Finale će se održati u svibnju ove godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!