Glas Hrvatske

11:55 / 14.06.2021.

Autor: Klara Špančić

Znanstveni skup ''Hrvatsko proljeće''

Ilustracija/ MH

Ilustracija/ MH

Foto: MH / HRT

Matica hrvatska u suradnji s Institutom društvenih znanosti Ivo Pilar i Hrvatskim institutom za povijest organizira dvodnevni znanstveni skup Hrvatsko proljeće koji će se održati u povodu 50. obljetnice od prijelomnoga povijesnoga trenutka i jednog od najvažnijih političkih procesa druge polovice 20. stoljeća, koji je nagovijestio hrvatsku samostalnost.

Znanstveni skup Hrvatsko proljeće programski je podijeljen u nekoliko tematskih cjelina: Matica hrvatska i Hrvatsko proljeće, kontekst Hrvatskog proljeća, uloga pojedinaca i studenata, govorit će se i o periodici, nogometu i glazbi u tom razdoblju, o hrvatskim krajevima u Hrvatskom proljeću, hrvatskom iseljeništvu, progonima proljećara i hrvatskoj ''šutnji''.


Znanstveni skup dio je Programa obilježavanja 50. godišnjice Hrvatskoga proljeća koji Matica hrvatska tijekom ove godine priređuje u suradnji s nizom kulturnih ustanova pod pokroviteljstvom Vlade RH. 


Knjige u izdanju Matice hrvatske.

Knjige u izdanju Matice hrvatske.

Foto: MH/ snimka zaslona / HRT

Osim suorganizatora znanstvenog skupa Hrvatskog instituta za povijest i Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, u obilježavanje su se uključile vodeće hrvatske institucije: Hrvatski državni arhiv, HRT, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Hrvatski povijesni muzej, Studentski centar u Zagrebu. Medijski je pokrovitelj književni list za umjetnost, kulturu i znanost Vijenac.


Znanstveni skup Hrvatsko proljeće održat će se 16. i 17. lipnja u Matici hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!