Glas Hrvatske

06:48 / 26.04.2018.

Autor: Tomislav Šikić

"Velebitska degenija" novinarima HRT-a

Snježana Babić i Mladen Iličković (Foto: HRT)

Snježana Babić i Mladen Iličković (Foto: HRT)

Foto: - / HRT

Novinari Hrvatske radiotelevizije Mladen Iličković i Snježana Babić ovogodišnji su dobitnici nagrade Velebitska degenija koju dodjeljuje Izvršni odbor Zbora novinara Hrvatskoga novinarskog društva za okoliš za najbolji novinarski rad o zaštiti okoliša.

Mladen Iličković nagradu je dobio za televizijski prilog o obradi mulja u njemačkim pročistačima otpadnih voda koji je sâm i snimio u gradovima Ulmu, Stuttgartu i Augsburgu, a prikazan je u siječnju u HRT-ovoj emisiji Eko zona. Prilog govori o važnosti uporabe inovativih tehonologija u obradi mulja i otpadnih voda, higijenizaciji mulja te izvlačenju fosfata, a autor u prilogu upozorava kako će i Republika Hrvatska do 2023. godine morati imati 280 takvih pročistača. - Ove je godine bila iznimno jaka konkurencija, što mi je drago jer postoji kritična javnost koja želi da i Republika Hrvatska bude dio moderne, ekološke Europe - istaknuo Iličković u povodu dobivanja vrijednoga priznanja.

Nagrada Velebitska degenija HND-a (Foto: HRT)

Nagrada Velebitska degenija HND-a (Foto: HRT)

Foto: - / HRT

Snježana Babić nagrađena je za televizijski prilog o građevinskome otpadu objavljen u HRT-ovoj emisiji Eko zona. Građevinskome otpadu stručnjaci s Arhitektonskoga fakulteta i Građevinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te još nekih ustanova udahnuli su nov život u obliku tzv. eko sendviča, odnosno panela napravljena od oporabljenoga lom-betona i oporabljenoga loma opeke te ugrađena u obiteljsku kuću Eco Sandwich u Koprivnici. Takva primjena građevinskoga otpada odličan je primjer poštivanja načela kružnoga gospodarstva. - Nagradu Velebitska degenija prvi sam put dobila prije jedanaest godina. Mnogo mi mnogo znači jer je veliko priznanje struke mojemu dugogodišnjem ustrajnom i marljivom radu u otkrivanju ekoloških problema, kao i primjera pozitivne zelene prakse. A i dobro je misliti zeleno, zar ne? -  rekla je Snježana Babić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!