Glas Hrvatske

10:49 / 08.02.2022.

Autor: Anto Pranjkić

Predstavljen Enciklopedijski rječnik Bosanske Posavine

Predstavljanje Rječnika

Predstavljanje Rječnika

Foto: Anto Pranjkić / Glas Hrvatske/HRT

Enciklopedijski rječnik se služi mnogobrojnim izvorima iz mnogih razdoblja te se poziva na razne autore i gledišta, baš kao što narodni pjevač opjevava sve vladare, bez obzira na njihovu ideologiju. Prema riječima autora Ante Kneževića - izvor za mnoge riječi bile su i posavske izvorne pjesme.

U nazočnosti brojnih ljubitelja kulturne tradicije i baštine posavskih Hrvata u Zagrebu je održano predstavljanje Enciklopedijskog rječnika Bosanske Posavine u organizaciji Galerije Goll i HKD Napredak Zagreb. Rječnik su najprije predstavili likovni i književni kritičar dr. sc. Milan Bešlić i književnica prof. dr. Julijana Matanović, koji su u svojim nadahnutim izlaganjima pojasnili značenje toga djela za, ne samo identitet Hrvata Bosanske Posavine, nego Hrvata uopće. Poznata književnica i profesorica Julijana Matanović se prisjetila i sjećanja iz svoje najranije mladosti i riječi koje je kao Posavka podrijetlom ponijela u svijet.


U drugom dijelu predstavljanja kroz živopisni razgovor s autorima prof. dr.sc. Tomislav Dubravac pokušao je odgovoriti na najvažnija pitanja vezana za građu te tijek pripreme Rječnika za tisak. Prema riječima autora Rječnik je doprinos očuvanju nematerijalne kulturne baštine Bosanske Posavine koja je izložena nemilosrdnim procesima zaborava. Enciklopedijski rječnik se služi mnogobrojnim izvorima iz mnogih razdoblja te se poziva na razne autore i gledišta, baš kao što narodni pjevač opjevava sve vladare, bez obzira na njihovu ideologiju. Prema riječima autora Ante Kneževića izvor za mnoge riječi bile su i posavske izvorne pjesme.

Enciklopedijski rječnik Bosanske Posavine

Enciklopedijski rječnik Bosanske Posavine

Foto: Anto Pranjkić / Glas Hrvatske/HRT

Prema riječima drugog autora, dr. Tomislava Lukića ovaj Rječnik doprinosi očuvanju jezičnog izričaja stanovništva sjevernog dijela Bosne i Hercegovine, koji kroz moderne sociološke prilike jednostavno nestaje iz naše svakodnevne komunikacije. – Zbog toga bi u svojoj blizini, svatko tko ima emocije prema Bosanskoj Posavini trebao imati ovu knjigu, jer je to narod koji lagano nestaje - kazao je Lukić.


Među brojnim gostima na predstavljanju su se našli i predsjednica saborskog Odbora za Hrvate izvan RH Zdravka Bušić, državni tajnik Juro Martinović, predsjednik Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten Pavo Zubak, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić te mnogi drugi ljubitelji kulture i tradicije posavskih Hrvata. 

Na predstavljanju Rječnika

Na predstavljanju Rječnika

Foto: Anto Pranjkić / Glas Hrvatske/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!