Glas Hrvatske

18:33 / 30.04.2021.

Autor: Klara Špančić

Marija Pujo Tadić: ''Hrvatska ima potencijal postati država koja će biti potpuno klimatski neutralna''

Stručnjakinja za klimatske promjene, Marija Pujo Tadić. (Foto: privatna arhiva)

Stručnjakinja za klimatske promjene, Marija Pujo Tadić. (Foto: privatna arhiva)

Foto: - / -

Klimatske promjene su, i u ovo vrijeme krize izazvane pandemijom koronavirusa, među najvećim opasnostima 21. stoljeća. Zaštita okoliša i održivi razvoj jedni su od prioriteta Europske unije koji su objedinjeni i predstavljeni u Europskom zelenom planu. Cilj je postizanje klimatske neutralnosti do 2050. te transformacija europskog društva i gospodarstva.

O važnosti snažnijeg povezivanja održivog razvoja s politikom i gospodarstvom, razgovarali smo sa stručnjakinjom za klimatske promjene i politiku, predsjednicom Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti, Marijom Pujo Tadić.

Zaštita okoliša tema je koja je posljednjih godina u fokusu politike, gospodarstva, razvoja, ali i drugih aspekata svakodnevnog života. Vi ste jedina stručnjakinja u Hrvatskoj koja je povezala pravo, zaštitu okoliša te klimatske promjene i politiku. Što Vas je potaknulo da se specijalizirate za zaštitu okoliša? 

Svoju karijeru započela sam 1993. godine kao mlada pravnica u Ministarstvu zaštite okoliša gdje sam sudjelovala u izradi prvih propisa RH u području zaštite okoliša, a kasnije sam se usavršila kao sutkinja sudeći u mnogim predmetima onečišćenja okoliša i razvila još veću ljubav prema okolišu, da bi 2008. godine odlučila specijalizirati zaštitu okoliša i povezati to područje s pravom. Željela sam i sama pridonijeti svojim radom i trudom razvoju zajednice, zaštite okoliša i društvu u cjelini. Zaštita okoliša moja je velika ljubav, ali klimatske promjene za koje sam se unatrag specijalizirala, još i veća, jer one znače pomoć svim ljudima da bi opstali na planeti Zemlji.

Nedavno ste predstavili svoju prvu međunarodno priznatu edukaciju za ESG stručnjake i certifikate iz održivih financija. Riječ je o jedinstvenoj i sveobuhvatnoj online edukaciji za obrazovanje i certificiranje stručnjaka s područja okolišnih, društvenih i upravljačkih kriterija koja uključuje i klimatske kriterije. Koja je važnost te edukacije za Hrvatsku? 

Ponosna sam što su na globalnoj razini prepoznali naš mali institut, Međunarodni institut za klimatske aktivnosti, koji je udruga stručnjaka osnovana prije devet godina s ciljem da pomogne poslovnoj zajednici u vrlo teškim pitanjima zaštite okoliša u periodu kada je Hrvatska bila u pretpristupnoj fazi ulaska u Europsku uniju, ali i kasnije kada smo ušli u EU, bilo je niz propisa koje smo morali ispuniti vezane uz gospodarstvo.

Što se tiče edukacije, ona se odnosi na nove ESG kriterije, okolišne, socijalne i upravljačke kriterije koje gospodarstvo mora implementirati prvenstveno kroz financijski i poslovni sektor. Sve kompanije će kroz upravljačke kriterije morati uključiti i okolišne i socijalne kriterije. To je edukacija koja je iznimno bitna za financijski sektor jer će on biti okosnica promjena koje nam dolaze. Naime, promjene se prije svega odnose na implementaciju Green Deala koji znači prelazak na novo održivo gospodarstvo i zelene tehnologije. Da bismo mogli participirati u sredstvima koje je EU predvidjela za Hrvatsku, a govori se o milijunima eura, mi ćemo morati naučiti kako izraditi projekte i kako implementirati ESG unutar svojih korporacija. Mi smo prvi u regiji koji imamo pravo educirati naše stručnjake koji će izvješćivati o kriterijima i ESG-u i na taj način ćemo transformirati gospodarstvo u održivo gospodarstvo kojemu je prioritet obnovljivi izvori energije i uspostavljanje balansa između ljudi i prirode, što je korak naprijed u transformaciji društva prema zelenom društvu.

Predsjednica Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti Marija Pujo Tadić i urednik Samostalnog odjela Program za Hrvate izvan RH, Ivo Kujundžić. (Foto: Glas Hrvatske)

Predsjednica Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti Marija Pujo Tadić i urednik Samostalnog odjela Program za Hrvate izvan RH, Ivo Kujundžić. (Foto: Glas Hrvatske)

Foto: - / Glas Hrvatske

Predsjednica ste i Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti, kojega ste i osnovali. Koji su bili glavni razlozi za pokretanje instituta? 

Međunarodni institut za klimatske promjene osnovan je s ciljem povezivanja poslovnog sektora i ministarstva zaštite okoliša odnosno Vlade RH u osjetljivim pitanjima zaštite okoliša jer nositelj zakonodavno vlasti je naravno ministarstvo koje donosi sve važnije propise, a gospodarstvo ih treba implementirati. Budući da je to jedan proces i vrlo zahtjevna forma komuniciranja mi smo zapravo željeli biti pomoć poslovnoj zajednici u implementaciji tih propisa, ali smo željeli biti i pomoć svima drugima na tom putu transformacije društva i mislim da smo u tome uspjeli. Naši stručnjaci sudjelovali su izradi svih najvažnijih strategija RH, od strategije prilagodne do niskougljične strategije te također u izradi klimatskog zakona.

Što se tiče edukacije o ESG-u naš Institut prepoznat je u Republici Hrvatskoj kao onaj koji bi mogao ponijeti tu edukaciju i zapravo biti platforma na kojoj će gospodarstvenici, ali i financijski sektor, te svi ostali dionici pronaći mjesto gdje bi se mogli educirati o ovom području, ali ono što je važnije da bi se društvo okrenulo prema etičnom i transparentnom poslovanju što će biti izrazito važno u budućnosti.

Koliko smo mi kao društvo, na razini Europe, ali posebice u Hrvatskoj, razvili svijest o klimatskim promjenama, održivom razvoju i važnosti zaštite okoliša?

Situacija u Hrvatskoj dosta je dobra, posebice ako se usporedi sa stanjem kakvo je bilo prije 10 godina u našoj državi. Imamo niz velikih i lijepih projekata i mislim da Hrvatska treba iskoristiti ovu situaciju i pomoću sredstava koje će dobiti putem Europskog zelenog plana sebe pozicionirati kao državu koja će među prvima biti 100 posto klimatski neutralna. To će za Republiku Hrvatsku značiti otvaranje novih radnih mjesta i velike invensticije. 

Željela bih poručiti kako je potrebno ponovno vratiti čovjeka prirodi, ponovno čovjeka povezati s okolišem te voditi pametne politike koje će služiti ljudima, a ne ići im na štetu. 

Cijeli intervju poslušajte u nastavku.

Klara Špančić i Marija Pujo Tadić

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!