Glas Hrvatske

14:42 / 30.05.2023.

Autor: Glas Hrvatske

Klapa Sveti Juraj HRM snimila pjesmu "Ratnici svjetla"

Klapa Sveti Juraj HRM

Klapa Sveti Juraj HRM

Foto: promo / -

Ususret obilježavanju Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske i 32. obljetnici ustroja Hrvatske vojske, klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice snimila je klapsku obradu poznate pjesma Marka Perkovića Thompsona "Ratnici svjetla" u novom klapskom a capella aranžmanu koji potpisuje Tonći Ćićerić, šef-dirigent orkestra HRM-a.

- Do drugog Vatikanskog koncila, jedini narod koji je dozvolom pape Ivana VIII. imao misu na narodnom jeziku u katoličkoj Europi su bili Hrvati. Zahvaljujući toj 'privilegiji' razvilo se u našem narodu staro crkveno glagoljaško pjevanje koje je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro, a iz njega je kasnije proizašlo i klapsko pjevanje koje je UNESCO uvrstio na popis nematerijalne svjetske baštine u Europi - pojašnjava stožerni narednik Marko Bralić, zapovjednik mornaričke klape.


- U duhu takve povijesti našeg pjevanog izričaja, ispunjeni ponajprije poštovanjem prema žrtvi hrvatskih branitelja-ratnika, snimili smo ovu pjesmu vjerujući da će upravo u ovakvom aranžmanu još snažnije doprijeti do slušatelja, jer je iznimno emotivna i ima snažnu poruku – zaključio je Bralić.


A ta poruka glasi: "Hvala im na svemu, slobodni smo ljudi."

Videospot sniman na važnim lokacijama Domovinskog rata


“Spot je posvećenu svim hrvatskim braniteljima, Ratnicima svjetla koji su poginuli u Domovinskom ratu u obrani Hrvatske kao pripadnici pobjedničke Hrvatske vojske. Njihovu žrtvu nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti, stoga je spot sniman na lokacijama koje su zbog svoje povijesne važnosti u Domovinskom ratu duboko utkane u svijest svakoga od nas.


Tako su za potrebe spota odabrana Plitvička jezera, mjesto pogibije prve žrtve Domovinskog rata; naš prelijepi Velebit na čijim su se obroncima u nezamislivo surovim uvjetima branili položaji i mjesto pogibije brojnih znanih i manje poznatih hrvatskih vitezova; Otavice kod Drniša kao simbol čuvanja uspomena na sve poginule mladiće i djevojke diljem Hrvatske i beskrajnu tugu roditelja; Vukovar, grad heroj, simbol nezamislivog hrvatskog otpora i stradanja...


Gotovo da nema kamena koji nije opečaćen krvlju hrvatskih branitelja i ne zamjerite što su za potrebe spota odabrani samo neki spomen podsjetnici. Oni su simbol svih naših poginulih, oni su pokazatelj hrabrosti i domoljublja svih hrvatskih branitelja. Oni su Hrvatska, njima je dugujemo...”, piše u opisu vido spota, objavljenog 25. svibnja na kanalu Youtube.  


Videospot je nastao radom Odjela multimedijalnih sadržaja SSOJI-ja MORH-a, u režiji Gorana Resovca i po scenariju Vesne Pintarić.

Klapa Sveti Juraj HRM

Klapa Sveti Juraj HRM

Foto: promo / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!