Glas Hrvatske

12:11 / 12.03.2018.

Autor: Klara Špančić

Aplikacija Hrvatski velikani oživjela dio hrvatske povijesti

(Foto: Delta Reality)

(Foto: Delta Reality)

Foto: - / -

Aplikacija nazvana Hrvatski velikani koristi proširenu stvarnost kako bi oživjela dio hrvatske povijesti i približila ovu tehnologiju svim korisnicima pametnih telefona.

Tim hrvatske tvrtke Delta Reality stvorio je aplikaciju kako bi približio ljudima virtualnu stvarnost koja mnogima još uvijek djeluje kao apstraktan pojam. Za korištenje aplikacije nije potrebno ništa više od radoznalosti i pametnog telefona. Skeniranjem hrvatskih novčanica kroz aplikaciju, pokreću se trodimenzionalne animacije koje govore, kreću se u prostoru i otkrivaju zanimljive trenutke iz hrvatske povijesti.

Nova aplikacija prikazuje hrvatske povijesne ličnosti poput bana Josipa Jelačića i političara Stjepana Radića u slavnim trenucima njihova doba. Tako će se s novčanice virtualno izdići ban Jelačić i projuriti na konju, a s jedne druge novčanice podići će se magla u kojoj će gakati guske simbolizirajući slavnu izjavu Stjepana Radića.

(Foto: Delta Reality)

(Foto: Delta Reality)

Foto: - / -

Tehnologija virtualne stvarnosti već se koristi na mjestima kao što su muzeji ili specifične lokacije, gdje skeniranje neke slike kroz aplikaciju animira tu sliku ili daje dodatne informacije o njoj. Iz tima Delta Reality poručuju kako su tu mogućnost željeli pružiti svima bez obzira na mjesto u kojemu se osoba nalazi.

-Kako smo htjeli da svi mogu doživjeti proširenu stvarnost, razmislili smo što bismo mogli iskoristiti kao okidače, koju sliku bi svatko mogao imati. Vrlo brzo smo shvatili kako bi novčanice mogle savršeno poslužiti, jer imaju toliko detalja koje često previdimo. Uživjeli smo se u stvaranje sadržaja povezanih s motivima na novčanicama i osmišljavanje kako bismo ih mogli oživjeti, pojasnio je ideju pokretanja aplikacije direktor tvrtke Delta Reality, Darian Škarica.

Galerija
Hrvatski velikani, Foto: Aplikacija Hrvatski velikani oživjela dio hrvatske povijesti./-
Hrvatski velikani, Foto: Aplikacija Hrvatski velikani oživjela dio hrvatske povijesti./-Hrvatski velikani, Foto: Aplikacija Hrvatski velikani oživjela dio hrvatske povijesti./-Hrvatski velikani, Foto: Aplikacija Hrvatski velikani oživjela dio hrvatske povijesti./-

Dodao je kako je ovaj korak samo početak jer će proširena stvarnost uskoro uzeti maha, a za nju neće biti potrebni niti ekrani pametnih telefona. Istaknuo je kako je njegov tim već napravio kratke eksperimente s područja proširene stvarnosti i zaključio kako će uz korištenje naočala proširene stvarnosti bit moguće pričati sa spomenicima, gledati čudna leteća stvorenja u zraku te nakratko vizualno odlaziti u prošlost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!