Glas Hrvatske

07:07 / 27.04.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Američki Hrvat preuzeo brački Jadrankamen

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / Pixsell

Američki investitor hrvatskih korijena Mile Grbić, odnosno njegova tvrtka MRC Rock&Sand sa sjedištem u Kaliforniji, postala je jedini dioničar bračke tvrtke.

Novi je vlasnik Mile Grbić ​prije 35 godina iz Privlake pokraj Zadra otišao u Kaliforniju, gdje je počeo građevinskim iskopima, a poslije je posao širio i razgranao na građevni materijal, posebno tehnički kamen. Na kraju je jedna od njegovih tvrtki dobila i kalifornijsku licencu kao jedan od centara za reciklažu građevnog materijala. Godine 2016. njegova obiteljska tvrtka bila je proglašena najboljom tvrtkom u nekoliko okruga Kalifornije.

Grbić je prije nekoliko godina za vrijeme boravka u Hrvatskoj doznao da "Jadrankamen" ima problema te da traži ulagače. Otišao je tamo, razgledao proizvodne pogone te je u SAD ponio uzorke kamena. Njegovi poslovni partneri i američki građevinari bili su oduševljeni jer je brački vapnenac po svojim karakteristikama jedinstven u svijetu. Mile Grbić u Americi je ostvario svoj američki san, a sada mu je želja s "Jadrankamenom" ostvariti svoj "hrvatski san".

Mile Grbić, novi vlasnik, Marino Kaštelan, pučiški općinski načelnik i Roko Grbić, vlasnikov sin (Foto: snimka zaslona/općina Pučišća)

Mile Grbić, novi vlasnik, Marino Kaštelan, pučiški općinski načelnik i Roko Grbić, vlasnikov sin (Foto: snimka zaslona/općina Pučišća)

Foto: - / -

Grbićeva tvrtka MRC Rock&Sand jedina je predložila stečajni plan bračke tvrtke Jadrankamen iz Pučišća. Krajem prošle godine njegova je tvrtka uplatila 2,6 milijuna dolara, a prije toga još 4,4 milijuna dolara, čime je ispunjena ključna obveza stečajnog plana o dokapitalizaciji u iznosu od 45 milijuna kuna. Nakon osam i pol godina provedenih u stečaju Jadrankamen je napokon dobio novog vlasnika, a radnici svoja potraživanja.

(Izvor: zadarski.hr)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!