Glas Hrvatske

16:15 / 27.06.2021.

Autor: Slavica Štefić

Slavonski čobanac: gurmanski i društveni doživljaj

default error photo

Tko nije čuo za čobanac, tradicionalno i omiljeno jelo iz kotlića u kojem se uz dodatak bijelog vina satima krčka mješavina mesa na živoj vatri? Slavonski čobanac uz jednostavnu pripremu pravi je gastronomski biser Slavonije te oduševljava i najzahtjevnije gurmane.

Čobanac je jedno od onih jela koja se gotovo u pravilu baš i ne iznose na svakodnevni obiteljski stol. To je jelo za slavlja, za druženja, za fešte rekli bi Dalmatinci. Njegova namjena nije samo gurmanski užitak, premda je on itekako prisutan i važan. To je jelo koje zove na druženje na otvorenom, koje se i priprema i konzumira u dobrome društvu šire rodbine i/ili prijatelja. Poput svoga druga, pajde po kotliću, ribljeg paprikaša (fiša), donekle poput danas popularnog roštiljanja u vrtu, čobanac nije samo gastronomski već – možda i prvenstveno – društveni proizvod široke slavonske duše u kojoj se ugnijezdio i do danas održao od onih vremena kad su se znali naći zajedno na jelu svinjari, ovčari, čerdari (čuvari goveda), dakle ljudi čobanskih zanimanja. Pa dio zarade koju bi u naturi, u mesu, dobili od gazda, zajedno trošili u obliku slasnog zalogaja pod vedrim nebom.

Odatle ne samo ime toga jela već i silna raznolikost u pojedinostima njegova pripremanja, izboru mesa (najmanje tri vrste), začina, luka i pa i nekih povrća, vrste vina, dužine kuhanja i još mnogo toga zbog čega nema i nikada neće biti skinuti s vatre kotlići s dva potpuno ista čobanca. Osim što su po nečemu svi isti: svaki je najbolji! Dakako za one koji ih pripremaju. Dok ocjenjivači na natjecanjima u pripremi čobanca imaju nezahvalnu zadaću da ipak izaberu (za njih) najboljeg, takva zadaća se nije pojavila prije nekoliko godina u Vukovaru kad je pripremljen samo jedan čobanac. Samo jedan, ali najveći slavonski čobanac na svijetu: pripremljeno ga je 4000 litara, 12.000 obroka. Oko 1700 kilograma mesa, oko 300 kg luka i kilogrami ostalih dodataka krčkalo se kotlićima šest sati sve dok nisu ušli u Guinessovu knjigu rekorda. I prošli zatim kroz grla oduševljenih Vukovaraca i njihovih gostiju.

Pridružite im se i vi. Mislim pritom na oduševljene Vukovarce, ali ne morate obarati njihov rekord. Pripremite čobanac za vaše prijatelje kojih ne mora biti 12.000 (što „epidemiološke mjere” sada ionako ne dopuštaju). Skupite sastojke i pozovite društvo. Neka ih bude 5 ili 10, što više to bolje.

Dakako, nudimo Vam za to jedan od mogućih „pravih recepata” pripreme. I najvažnije – isproban.

Tko zna, možda će Vaš ispasti – još bolji Slavonski čobanac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!