(Foto: matis.hr) (Foto: matis.hr)

Aktualna tema kojoj je trebala biti posvećena večerašnja 9. Noć knjige, promjena, zahvatila je i samu manifestaciju, koja će se po prvi put upriličiti u virtualnom svijetu. Programu Noći knjige redovito se devetu godinu zaredom pridružuje i Hrvatska matica iseljenika s Virtualnim festivalom pročitanih iseljeničkih knjiga.

Sudjeluju: Jasna Čapo, Wollfy Krašić, Marina Perić Kaselj, Ivana Hebrang Grgić, Vinko Grubišić, Miro Gavran, Marijeta Rajković Iveta, Milan Bošnjak, Josip Novaković, Antonio Skarmeta, Božo Skoko, Aleksandra Ščukanec, Željka Lovrenčić, Stjepan Bekavac, Boris Beck, Ana Bačić, Adolf Polegubić, Vladan Čutura, Tomislav Žigmanov, Janko Deur, Tuga Tarle, Lucija Šarčević, Malkica Dugeč, predsjednik Društva hrvatskih književnika i član Upravnoga vijeća Hrvatske matice iseljenika pisac i povjesničar Đuro Vidmarović i brojni drugi autori i čitatelji iseljeničkih knjiga.

Svečano otvaranje Noći knjige, koje se osam godina održavalo u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a ove mu je godine domaćin trebao biti grad Rijeka, održat će se u posebnoj emisiji "Noć knjige na Trećem" koja počinje u 19:20 sati na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije te Facebook stranici i YouTube kanalu Noći knjige. U specijalnoj emisiji bit će predstavljeni najnoviji rezultati istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj, koje će komentirati Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori i doc. dr. sc. Zoran Velagić, voditelj Katedre za povijest knjige, nakladništvo i knjižarstvo na Odsjeku za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Osijeku. Gosti emisije bit će i poznati domaći pisci te Knjigomir, superjunak koji svoje posebne moći zahvaljuje velikom broju pročitanih knjiga.

Zaštitno lice ovogodišnje Noći knjige je patuljak Čituljak, dežurno njurgalo, veseljak i komentator apsurda, podsjetnik na to zašto je upravo danas bitno čitati. Njegov autor je dizajner Boris Kuk, a Čituljak je zaživio i u seriji ilustracija Josipa Sršena i Sebastijana Čamagajevca. Njegovu šetnju ispražnjenim hrvatskim gradovima moguće je pratiti na Facebook stranici. U vremenima socijalne distance i ostanka kod kuće, hrvatskoj javnosti upućuje važnu poruku: "S knjigom nisi izoliran!"

Noć knjige obuhvatit će više od 200 različitih programa knjižnica, osnovnih i srednjih škola, vrtića, nakladnika, kazališta, ilustratora, prevoditelja, pisaca i drugih kreativnih pojedinaca i ustanova "prijatelja knjige" iz svih dijelova Hrvatske. Na programu će se naći i popusti knjižara i antikvarijata u internetskim trgovinama, promocije knjiga, čitanje poezije i razgovori o knjizi na društvenim mrežama, kvizovi, natječaji, nagradne igre i drugi zanimljivi sadržaji. 

Prigodnim sadržajem u Noć knjige 2020. uključit će se i velik broj domaćih pisaca i autora, među kojima i Miro Gavran, Julijana Adamović, Sanja Polak, Olja Savičević, Renato Baretić, Jurica Pavičić, Kristian Novak, Damir Karakaš, Tanja Mravak, Ivica Ivanišević, Borivoj Radaković i drugi.

Podsjetimo, Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) obilježava se u spomen na dan kada su 1616. godine umrli velikani svjetske književnosti Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega, a proglašen je na Općoj konferenciji UNESCO-a u Parizu 1995. godine. Dana 22. travnja obilježava se Dan hrvatske knjige, odlukom Sabora Republike Hrvatske od 1996. godine, u spomen na Marka Marulića koji je toga datuma 1501. godine dovršio svoj čuveni ep Judita. Ta dva istaknuta dana povod su organiziranju manifestacije Noć knjige.

Preporuka za čitanje u Noći knjige.