Ekipa HRT-a s domaćinima (Foto: Violeta Kalikj) Ekipa HRT-a s domaćinima (Foto: Violeta Kalikj)

Novinarka Gordana Lovrečić razgovarala je s predstavnicima aktualne makedonske Vlade, ministrom za dijasporu Edmondom Ademijem, direktorom Agencije za iseljeništvo Nikolom Šalvarinovom, predstavnicima katoličke crkve "Presveto srce Isusovo" u Skoplju gdje su i nazočili na misi te s predstavnicima Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici S. Makedoniji.

Posjetili su JU Dom kulture "Kočo Racin" u Skoplju, gdje se održava veliki broj izložbi, promocija knjiga, koncertnih i drugih gostovanja, često i uz potporu Zajednice Hrvata u Republici Makedoniji (ZHRM), Matice iseljenika i Državnog ureda za Hrvate izvan RH.

U sjedištu Zajednice Hrvata u Republici Makedoniji novinarska ekipa koju uz Gordanu Lovrečić prati i Silvio Stilinović snimili su razgovore s njenim potpredsjednikom Stankom Nevistićem, predstavnikom u mješovitom odboru za manjine u Vladi RH Nenadom Živkovićem, pjesnikinjom Ljerkom Toth Naumovom te s članicom ZHRM-a Marinom Mališ Sazdovskom i počasnim predsjednikom ZHRM-a Ivanom Šiškom.

Razgovarali su i s povjesničarkom umjetnosti Violetom Kalikj, stručnom suradnicom za vizualne umjetnosti, dizajn i arhitekturu, dugogodišnjom članicom ZHRM-a i u dva mandata predsjednicom odbora za kulturu. Tom prigodom govorilo se o brojnim aktivnostima tijekom višegodišnjeg djelovanja ZHRM-a, ali i o aktualnim pitanjima vezanim za pojednostavljenje i ubraznje procedure za primitak hrvatskog državljanstva, ponajprije za dugogodišnje aktivne članove ZHRM-a koji su svojim radom i zalaganjem neposredno pridonijeli afirmaciji hrvatske kulturne baštine te očuvanju jezika i kulture.

(izvor: Violeta Kalikj)