Dan Hrvata u Pečuhu ( Foto screenshot facebook) Dan Hrvata u Pečuhu ( Foto screenshot facebook)

Proslava je započela Svetom misom u pečuškoj katedrali koju je predvodio mons. dr. Franjo Komarica, banjalučki nadbiskup, a program je nastavljen u Centru Kodaly, gdje je ravnatelj Croatice Csaba Horvath promovirao e-arhivu Croatice, posebni broj Hrvatskoga glasnika, te zidni kalendar Hrvatske državne samouprave.

Nagrađeni su zaslužni pojedinci odličijima Hrvatske državne samouprave i Saveza Hrvata u Mađarskoj, koje su im uručili predsjednik HDS-a Ivan Gugan i predsjednik SHM-a Joso Ostrogoinac

Dan Hrvata u Pečuhu ( Foto: screenshot facebook)
Odličja HDS-a i SHM-a (Foto: screenshot facebook)

Nazočnima se obratila i zamjenica državnog tajnika Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ivana Perkušić rekavši da uvijek iznova treba naglašavati činjenicu kako se odnosi Republike Hrvatske i Mađarske uspješno razvijaju na načelima dobrosusjedstva i partnerstva, a suradnja dviju država na području zaštite nacionalnih manjina najbolji je primjer u kojem su nacionalne manjine istinska poveznica i most dobrih bilateralnih odnosa. "Ističem kako je i dalje vidljiv osobit doprinos mađarskih Hrvata u očuvanju hrvatskih tradicijskih običaja i bogate kulturne baštine, očuvane hrvatske riječi i razvijene nacionalne svijesti o pripadnosti hrvatskom nacionalnom biću, a u svemu tome matična domovina Hrvatska nastavit će im pružati svesrdnu potporu i suradnju." – poručila je Ivana Perkušić.

Govoresu održali gradonačelnik grada Pečuha László Őri koji se osvrnuo na zajedničku hrvatsko-mađarsku prošlost i sadašnjost te veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj te Mladen Andrlić, koji je ujedno bio i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića te potpredsjednice Vlade RH i ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić.

Predsjednika Saveza Hrvata u Mađarskoj Jose Ostrogonca, u svom govoru osvrnuo se na rad Saveza te na obrazovanje i znanje materinskog jezika, kulturu, očuvanje baštine, vjerski život, parlamentarno zastupstvo te još neke teme od važnosti za hrvatsku manjinu u Mađarskoj. Na kraju je predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivan Gugan prisutnima predstavio uspješan rad HDS-a u protekle četiri godine te ostvarene značajne projekte koji su pokrenuti, s posebnim naglaskom na ulaganje u obrazovne objekte te na dovršetak obnove i izgradnje Hrvatskog kazališta u Pečuhu, kao i otvorenje Hrvatskog doma u Pečuhu. Predsjednik Gugan zahvalio je na financijskoj potpori koju manjinskim samoupravama pruža Mađarska, kao i Republici Hrvatskoj koja je povećala financijska sredstva za programe i projekte hrvatske manjine u Mađarskoj.

Svečanost je završila kulturnim programom pod naslovom "Od Pokalda do Božića" uz sudjelovanje društava iz Baranjske županije.

Dan Hrvata u Pečuhu ( Foto: screenshot facebook)
Kulturni dio programa proslave Dana Hrvata u Pečuhu uz sudjelovanje folklornih skupina iz baranjske županije ( Foto: screenshot facebook)