Upravo

Slušaj uživo

Hrvatima izvan domovine

Središnja emisija programa Glasa Hrvatske

Prati aktualnosti iz svih područja života iseljene Hrvatske, hrvatskih manjina u europskim državama i Hrvata u Bosni i Hercegovini te obrađuje teme koje na bilo koji način povezuju domovinsku i iseljenu Hrvatsku. Poseban naglasak stavlja na projekte vezane uz promociju Hrvatske u svijetu.

Posljednje emisije

 • Hrvatima izvan domovine 12.10.2017.(4. sat)
  45:59

  12. listopada 2017.

  Hrvatima izvan domovine 12.10.2017.(4. sat)

  Održani 38. Zagrebački književni razgovori. Negativan trend prestanka čitanja odlučile zaustaviti knjižničarke iz Siska projektom natjecanja u čitanju naglas. Kako učiti hrvatski jezik i pritom se zabavljati? Odgovor na to pitanje, pronašli smo u Krečionici. 24. susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina u Čakovcu i Sisku.

 • Hrvatima izvan domovine 12.10.2017.(3. sat)
  26:19

  12. listopada 2017.

  Hrvatima izvan domovine 12.10.2017.(3. sat)

  Putnik namjernik koji automobilom krene iz Karlobaga nakon desetak minuta uspona vidi Pag i Velebitski kanal kao na geografskoj karti. S druge strane Oštarijskih vrata, tek nekoliko kilometara zrakom od jadranske obale krenuli smo na putovanje po dolinama velebitskoga krasa.

 • Hrvatima izvan domovine 12.10.2017.(2. sat)
  54:21

  12. listopada 2017.

  Hrvatima izvan domovine 12.10.2017.(2. sat)

  Okrugli stol „Quo vadis ruralni turizam – Zašto je bolje ostati“ u Iloku. Skup posvećen demografskim promjenama i kulturnoj baštini Hrvata Boke kotorske u Zagrebu i Kotoru. „Crna Gora na kartama i atlasima“ te „Gaser u Crnoj Gori - potreba i ponos“ - izložbe u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci. Aktivnosti Hrvata u Makedoniji.

 • Hrvatima izvan domovine 12.10.2017.(1. sat)
  44:06

  12. listopada 2017.

  Hrvatima izvan domovine 12.10.2017.(1. sat)

  Odnos prema hrvatskoj manjini u Mađarskoj i mađarskoj u Hrvatskoj može poslužiti za primjer drugim državama, ocijenio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u Budimpešti. Srbija spremna razmotriti izmjenu zakonskih rješenja, pa i promjenu Ustava, kojima bi se omogućila izravna zastupljenost hrvatskoj manjini u parlamentu. Mladi na konferenciji Napretka u Zagrebu.

 • Ženska klapa Neverin u rimskoj crkvi sv. Jeronima
  48:50

  6. listopada 2017.

  Ženska klapa Neverin u rimskoj crkvi sv. Jeronima

  Hrvatski svećenik don Ivan Stojanović već dvadesetpet godina bavi se misijskim radom u Gani, siromašnoj državi na zapadnom dijelu Afrike. U Pastoralnom centru svetoga Bone u Vukovaru predstavljena je knjiga nekadašnjeg gvardijana vukovarskog, a sadašnjeg voditelja Hrvatske katoličke misije u austrijskom Salzburgu fra Zlatka Špehara "Tragom Hrvata u Argentini, Paragvaju i Urugvaju".

 • Šušnjevica - mjesto koje čuva govor drugačiji od drugih
  28:32

  5. listopada 2017.

  Šušnjevica - mjesto koje čuva govor drugačiji od drugih

  Šušnjevica je malo mjesto na zapadnim obroncima Učke poznato po istroroumunjskom ili vlaškom govoru, kojim su se služili njegovi nekadašnji stanovnici, a koji je danas gotovo zaboravljen. Mnogi su poprimili hrvatski jezik i danas se smatraju Hrvatima, a mnogo ih je kao i drugih naših sunarodnjaka iselilo u prekomorske zemlje.

 • Inicijativa "Mi govorimo hrvatski" u Njemačkoj
  53:46

  5. listopada 2017.

  Inicijativa "Mi govorimo hrvatski" u Njemačkoj

  Hrvatska katolička misija Berlin pokrenula je inicijativu pod nazivom "Mi govorimo hrvatski". U sklopu popratnih manifestacija Varaždinskih baroknih večeri predstavljena nakladnička djelatnost Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj.

 • Hrvatska predsjednica u Rumunjskoj i s karaševskim Hrvatima
  43:54

  5. listopada 2017.

  Hrvatska predsjednica u Rumunjskoj i s karaševskim Hrvatima

  U Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske potpisani su Ugovori o dodjeli stipendija za učenje hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj i za internetsko učenje hrvatskog jezika novoj akademskoj godini.

 • Europska baština u lepoglavskoj čipki
  54:00

  28. rujna 2017.

  Europska baština u lepoglavskoj čipki

  I ove godine Hrvatska se pridružuje obilježavanju Dana europske baštine. Obišli smo Festival čipke u Lepoglavi. Predstavljamo fra Ambroza Testena, samoukog slikara kojega 120 godina nakon rođenja otkrivaju poznavatelji slikarstva.

 • Hrvatski stil: Splitska peškarija
  25:44

  28. rujna 2017.

  Hrvatski stil: Splitska peškarija

  Splitska ribarnica ili peškarija, kako se u Splitu kaže, jedno je od najomiljenijih jutarnjih okupljališta Splićana. Ona je mjesto na kojemu se prepričavaju ribarske zgode i nezgode, komentiraju stvarni događaji, prepričavaju najsočniji tračevi. Peškarija je za imućne sinonim za dobro i kvalitetno kupovanje ili „pazarenje“, a onima „šupljega“ džepa bogati kulinarski izlog koji izaziva zazubice. No, ponajprije, to je žila kucavica cijeloga grada.

Pogledaj i...

Glas Hrvatske

Prijavi se na naš newsletter.

Vrati se na vrh