Tjedna kronika

0 68

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem

Vlada ( Foto: Patrik MacekPIXSELL_cr)

Vlada osniva Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem, koji bi trebao potaknuti gospodarstvo i razvoj tih krajeva Hrvatske, te zaustaviti iseljavanje mladih ljudi. Projektu Slavonija na raspolaganju je dvije i pol milijarde eura iz fondova Europske unije.

Ravnomjeran razvoj svih dijelova Hrvatske, podsjetio je premijer Plenković,, bio je dio izbornog programa i programa rada Vlade te spada među ključne ciljeve Vlade do 2020. godine, a ovaj je projekt u skladu s tim ciljem.

“Svi znamo koliko je bitno za ukupni razvoj zemlje dati ruku podrške našim prijateljima u Slavoniji, Baranji i Srijemu“, rekao je Plenković, istaknuvši da će Savjet u duhu partnerstva središnje vlasti i lokalne zajednice na istovjetan način odrediti razvojne prioritete te spriječiti iseljavanje iz tog dijela zemlje.

Savjet će biti savjetodavno tijelo u provedbi projekata financiranih sredstvima iz različitih izvora Europske unije i iz domaćih izvora.

Arbitraža sa Slovenijom završena priča

Premijer Andrej Plenković ( Foto: HRT)

Premije Andrej Plenković izjavio je u Bruxellesu da je predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru i slovenskom premijeru prenio čvrsto stajalište da je arbitraža o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu za Hrvatsku završena priča,.

Hrvatski sabor potkraj srpnja 2015. jednoglasno je donio odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma za rješavanje graničnog pitanja, koji su dvije zemlje potpisale 2009., a Sloveniji je predloženo da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora.

Hrvatska smatra da je arbitražni proces nepovratno kompromitiran nakon što je otkriveno da su se slovenski predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik, dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca. I Sekolec i Drenik nakon toga su odstupili.

Europska komisija  pojasnila je svoje stajalište o arbitražnom procesu između Hrvatske i Slovenije, rekavši da općenito podupire arbitražne procese zbog pravne sigurnosti, da je granični spor bilateralno pitanje i da je spremna podržati bilateralno rješenje ako se o tome dvije strane dogovore.

Veće zabrane za pušače

Sabor ( Foto:t Patrik Macek PIXSELL)

Vladajući i oporba u Saboru su poduprli stroži zakon o pušenju to jest prijedlog zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, zbog čijeg su kašnjenja Hrvatskoj prijetile sankcije Europske komisije. Uz ostalo, e-cigarete izjednačuju se s ostalim duhanskim proizvodima.

Predstavljajući zakonski prijedlog, ministar zdravstva Milan Kujundžić objasnio je da se njime zabranjuje stavljanje na tržište duhanskih proizvoda s posebnom aromom, te uvodi novi način označavanja duhanskih proizvoda – u obliku zdravstvenih upozorenja o štetnosti duhanskih proizvoda.

Važnija novost u zakonskom prijedlogu jest da se ujednačava postupanje prema e-cigaretama i spremnicima koji sadrže nikotin s ostalim duhanskim proizvodima, te zabranjuje pušenje i konzumacija svih vrsta e-cigareta u prostorima u kojima pušenje nije dopušteno.

U raspravi je upozoreno da u Hrvatskoj puši više od 30 posto odraslih, da se na bolesti povezane s pušenjem na godinu izdvaja više od milijardu i 500 milijuna kuna iz zdravstvenog proračuna, a da je Hrvatska na 23. mjestu od 182-ije zemlje prema broju popušenih cigareta u jednoj godini.

  • image
  • image
  • image
  • image

NO COMMENTS