Tjedna kronika

0 106

Pavo Barišić ostaje ministar znanosti i obrazovanja. Dobio je povjerenje u Saboru pa je tako propala incijativa oporbe koja je tražila njegovu smjenu tereteći ga za plagiranje.
42 zastupnika glasovalo je da ministar mora otići, a 72 bilo je protiv oporbenog prijedloga. Mostovi zastupnici bili su suzdržani,

Pavo Barisic (Foto:  Patrik Macek PIXSELL)

no poručuju da će – dokaže li se nova ministrova afera – autoplagiranje na sveučilištu u Ausburgu – Barišić morati otići.

Tomislav Saucha (Foto: Jurica Galoic PIXSELL)

Uhićen je Tomislav Sauha, saborski zastupnik SDP-a koji je bio i predstojnik Ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića.
Tereti ga se da je oštetio proračun za 540 tisuća kuna i tisuću 360 eura. Nezakonitosti koje je otkrila državna revizija navodno je počinio od studenog 2013. do siječnja 2016. Savjetnici u uredu bivšega premijera

Neven Budak i Slavko Goldšstein zanijekali su da su primili i kune od tog novca kao dnevnice za putovanja u inozemstvo, na kojima uostalom nisu niti bili.

Prije uhićenja Sabor je ukinuo imunitet Tomislavu Sauhi. Za tu odluku Mandatno-imunitetnog povjerenstva glasovali su svi, pa i SDP-ovci, a protiv je bio jedino Ivan Pernar.

Predsjednik Sabora Božo Petrov u Sarajevu se sastao s članovima vodstva Zastupničkog i Doma naroda parlamenta Bosne i Hercegovine.
Rekao je kako je BiH – bila i ostaje vanjskopolitički prioritet za Hrvatsku i obećao im punu potporu u očuvanju stabilnosti i teritorijalne cjelovitosti te napredovanja prema članstvu u euroatlantskim integracijama. Nada

Božo Petrov na susretu s kardinalom Vinkom Puljićem ( Foto Hrt)

se i skorom rješavanju niza otvorenih pitanja između dviju država.

Božo Petrov i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u Sarajevu su se složili kako je potrebno poduzeti sve radi opstanka Hrvata u Bosni i Hecegovini, ali i stabiliziranja stanja u toj zemlji.
Nakon razgovora s izaslanstvom Hrvatskog sabora kardinal Puljić podsjetio je kako je broj katolika u BiH upola manji u odnosu prema prijeratnom razdoblju pa se s nekadašnjih više od 800 tisuća sveo na oko 450 tisuća. Upozorio je kako je najteže stanje u Banjolučkoj i Vrhbosanskoj nadbiskupiji, a poseban problem je to što se nastavlja odlazak mladih iz BiH.

  • image
  • image
  • image
  • image