Susret Boškovića i Meštrovića u Milanu

0 141
(Foto: Ivana Perkovac/GH)

U povodu 230. obljetnice smrti Ruđera Boškovića, koji je 13. veljače 1787. umro u Milanu, u milanskom parku Indro Montanelli svečano je otkriven spomenik tom velikom hrvatskom znanstveniku.

“Sve vas srdačno pozdravljam na ovom povijesnom mjestu, pokraj našega veličanstvenog Dubrovčanina koji od ovoga trenutka zauvijek stoji na mjestu kojemu smo zajedno utirali put punih 30 godina”, rekao je gradonačelnik grada Zagreba. Istaknuo je kako Hrvatska na taj način svog velikana ostavlja u nasljeđe građanima Milana, Europi i svijetu. Projekt je iniciran još 1986. godine, tijekom dogovaranja i pripremanja Meštrovićeve antologijske izložbe u Palazzo Reale, a grad Zagreb je tu inicijativu preuzeo 2011. godine.

(Foto: Ivana Perkovac/GH)

Spomenik su svečano otkrili gradonačelnik Milan Bandić, veleposlanik RH u Italiji Damir Grubiša, pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste-Sočo, pročelnik za prostorno uređenje Milana Pierfrancesco Maran, pročelnik za kulturu Filippo Del Corno te predsjednica Hrvatske zajednice u Milanu Snježana Susović Hefti.

Izrazili su zadovoljstvo zbog toga što su se u parku ispred milanske zvjezdarnice u središtu grada konačno “susrela” dvojica hrvatskih velikana – matematičar, astronom, geodet, fizičar i filozof Josip Ruđer Bošković te kipar Ivan Meštrović.

(Foto: Ivana Perkovac/GH)

Riječ o drugome odljevu originalnoga Meštrovićeva spomenika Ruđeru Boškoviću, koji je u vlasništvu obitelji Meštrović, rekla je Rumjana Meštrović, snaha Ivana Meštrovića, a napravljen je početkom devedesetih godina prošloga stoljeća, na inicijativu kipareve kćeri Marice Meštrović s namjerom da se postavi u Milanu.

”Postavljanjem spomenika ostvarena je želja talijanskih Hrvata koji se raduju otkrivanju spomenika hrvatskome velikanu i jednom od posljednjih univerzalnih umova europske tradicije”, rekla je predsjednica Hrvatske zajednice u Milanu Snježana Hefti.

(Foto: Ivana Perkovac/GH)

Ruđer Bošković hrvatski je matematičar, astronom, geodet, fizičar i filozof. Utemeljio je egzaktni znanstveni pristup rješavanju statičkih pitanja u graditeljstvu rješavajući probleme sakralnih i kulturnih objekata, među kojima je i katedrala u Milanu. U Breri nedaleko od Milana povjerene su mu pripreme za osnutak zvjezdarnice, a preuzeo je i katedru za optiku i astronomiju u tom gradu. Pokopan je u tamošnjoj crkvi Santa Maria Podone.

Bošković je cijeloga života bio vezan uz Dubrovnik za koji je obavljao diplomatske poslove, a u njemu je za života bio samo jedanput.