Predsjednica Republike u službenom posjetu Kraljevini Švedskoj

0 186
Foto: predsjednica.hr

Na poziv predsjednika Vlade Kraljevine Švedske Stefana Löfvena, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović boravit će u službenom posjetu Kraljevini Švedskoj od ponedjeljka, 20. ožujka do petka, 24. ožujka 2017. godine.

U Stockholmu, osim s predsjednikom Vlade Kraljevine Švedske, predsjednica Grabar-Kitarović u Kraljevskoj palači susrest će se s Njegovim Veličanstvom kraljem Carlom XVI Gustafom i kraljicom Silvijom te s predsjednikom Parlamenta Kraljevine Švedske Urbanom Ahlinom. U vojnom centru u Kungsängenu Predsjednica će održati sastanak s ministrom obrane Kraljevine Švedske Peterom Hultquistom te obići vojni poligon. Razlog posjeta je upravo upoznavanje s obveznim vojnim rokom u Švedskoj.

Foto: imagebank.sweden.se

Osim boravka u Stockholmu u organizaciji Veleposlanstva RH u Švedskoj, hrvatska predsjednica posjetit će i Göteborg u organizcaiji Hrvatskog društva “Velebit” susret s Hrvatima iz Göteborga i predstavnicima hrvatskih udruga Srednje Švedske. Zatim, Malmö u organizaciji Hrvatskih društava iz Južne Švedske i Lund.

Osim što će sudjelovati na Gospodarskom forumu, Grabar Kitarović u Göteborgu će posjetiti Znanstveni park Lindholmen, a u Lundu Laboratorij MAX IV i održati predavanje na tamošnjem Sveučilištu pod naslovom “Jugoistočna Europa – Područje na kojem se potvrđuje europska i euroatlantska odlučnost i solidarnost”.

U sklopu službenog posjeta predsjednica Grabar-Kitarović susrest će se i s hrvatskim iseljenicima koji žive u Kraljevini Švedskoj. Tom prigodom, u Stockholmu će uručiti odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske monsinjoru dušobrižniku i koordinatoru za inozemnu pastvu u Skandinaviji Stjepanu Biletiću i Povelju Republike Hrvatske Hrvatskom kulturnom društvu “Matija Gubec”.

Za osobite i višegodišnje zasluge u promicanju hrvatske baštine, jezika, kulture i sporta te očuvanju hrvatskog identiteta u Kraljevini Švedskoj, u Göteborgu i Malmöu Predsjednica će uručiti Povelju Republike Hrvatske hrvatskim kulturnim i sportskim društvima i udrugama koji djeluju na tom području.

 - Hrvatskom društvu „Velebit“, Hrvatskom športskom kulturnom društvu „Croatia – Katarina Zrinski“, Hrvatskom kulturnom društvu „Jadran“ i Nogometnom klubu „Croatia Malmö“, kao i krovnom Savezu hrvatskih društava u Kraljevini Švedskoj.

Foto: facebook.com

Hrvati u Švedskoj

Prema švedskom Zavodu za statistiku, u Švedskoj živi 6.000 hrvatskih iseljenika. No, ta brojka odnosi se samo na osobe kojima je u švedskoj Poreznoj upravi (tijelu koje vodi matične evidencije), Hrvatska navedena kao država rođenja.

Prema procjenama Veleposlanstva RH, hrvatskih društava i katoličkih misija, u Švedskoj živi 35.000 do 40.000 pripadnika hrvatskog iseljeništva i njihovih potomaka. Najveća je koncentracija hrvatskih iseljenika u južnim gradovima Göteborgu i Malmöu, dok je tijekom 90-ih godina veliki broj pripadnika hrvatskog naroda iz BiH naselio područje središnje Švedske.

Tekst: Danijela Stanojević