Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?

0 220

Novi predstavnici Hrvata u Vijeću stranaca Munchena

Predstavnici Hrvatske kuće, krovnoe udruge Hrvata u Munchenu (Foto: ustupio Franjo Barišić)

U Münchenu su, 22. siječnja, održani izbori za Vijeće stranaca. Tijana Oršolić i Ivana Pušić nove su predstavnice Hrvata u tom tijelu. Iako su predstavnici hrvatskih udruga grada Münchena isticali važnost tog tijela kao bitnog čimbenika u politici bavarske metropole izbore je obilježila mala izlaznost.

“Hrvatski zastupnici u toj instituciji otvaraju vrata Hrvatima i povezuju ih sa svim značajnim političkim strankama. Ovi izbori okreću novu stranicu u političkom djelovanju svih Hrvata koji žive u Münchenu”, rekao je Franjo Barišić, drugi dopredsjednik Hrvatske kuće Munchen i ugledni predstavnik Hrvata pri gradskom Savjetu za strance.

Integracijski summit kancelarke Angele Merkel (Foto: Hrvatski svjetski kongres Njemačke)

Hrvati su već niz godina među najbolje integriranim strancima u Njemačkoj, a poznato je da su upravi oni s kancelarkom Angelom Merkel radili na “Nacionalnom akcijskom planu za integraciju”, koji sadrži mjere za bolju integraciju osoba sa stranim korijenima u Njemačkoj. Od ulaska Hrvatske u Europsku Uniju, Hrvati se sve više politički aktiviraju u Njemačkoj, ali isto tako, otvaranjem njemačkog tržišta, sve više Hrvata dolazi na privremeni rad u tu zemlju. U boljoj prilagodbi pomaže im i Vijeće stranaca, a mnogi ne znaju da se na tu adresu mogu javiti za pomoć. U posljednjih šest godina, koliko je u Vijeću Franjo Barišić, uglavom su se javljali u potrazi za smještajem i rješavanja administrativnih pitanja.

Ivana Pušić, koju je kandidirala lista Hrvatska kuća, krovno društvo svih hrvatskih udruga grada Münchena, u Vijeću stranaca zalagat će se, među ostalim za  otvaranje prvog Hrvatskog kulturnog centra.

U plavetnilo osvojio Berlinale

Antoneta Alamat Kusijanović kaže da je samo sudjelovanje na Berlinaleu za nju bila velika stvar (Foto: Željko Matić)

Kratkometražni igrani film U plavetnilo Antonete Alamat Kusijanović na Berlinaleu, koji se održao od, 9. do 19. veljače, na prvoj svjetskoj premijeri, nagrađen je specijalnom pohvalom stručnog suda. Film o Juliji, trinaestogodišnjoj djevojci koja se nakon nekoliko godina odsustva nastoji ponovno zbližiti sa svojom najboljom prijateljicom iz djetinjstva, zapažen je zbog prikaza kompleksnosti adolescencije u kojem četiri lika svoja očekivanja i želje moraju suprotstaviti dramatičnom primorskom krajoliku. 

U plavetnilo prati temu koja na kompleksan način opisuje stanje uma djevojčice koja proživljava velike promjene u svom životu. Bježeći od obiteljskog nasilja, trinaestogodišnja Julija i njezina majka dolaze na idilični otok gdje je Julija provela djetinjstvo. Julija se žarko želi ponovno zbližiti sa svojom najboljom prijateljicom Anom, no Ana je zaljubljena i Julija joj više nije toliko važna. Njezino odbijanje ponovno otvara Julijine rane i baca je nazad u vrtlog nasilja.

Dubrovačka ekipa filma U plavetnilo prima priznanje stručnog suda za najbolji film u sekciji Generation 14plus (Foto: Željko Matić)

Nagrada međunarodnog filmskog festivala Berlinalea, velik je uspjeh za mladu Dubrovkinju,  koja je od samog početka vjerovala u projekt i cijelu ekipu sa snimanja.  ”To su rezultati kojima se uvijek potajno nadaš, ali naravno da je nevjerojatan osjećaj kad se dogode, a tada donose neizmjeran mir i daju vjetar u leđa”, rekla je Antoneta.

Berlin International Film Festival (Internationale Filmfestspiele Berlin) jedan je od vodećih svjetskih festivala te se uz Cannes i Veneciju smatra najvažnijom pozornicom za predstavljanje novih filmskih djela. Osnovan je 1951., a od 1978. godine održava se svake godine u veljači. S oko 300.000 prodanih karata i 500.000 posjetitelja, smatra se jednim od najposjećenijih svjetskih festivala. Oko 400 filmova se prikazuje u nekoliko različitih programa, predstavljajući time široki spektar svjetske kinematografije.

 • image
 • image
 • image
 • image

 • Antoneta Alamat Kusijanović
 • Berlinale
 • Franjo Barišić
 • Hrvatska kuća
 • Munhen
 • U plavetnilo
 • Vijeće stranaca
I. Perkovac
I. Perkovac

NO COMMENTS