Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?

0 115

26. Hrvatski bal u Beču – simboličan plesni korak do zajedništva

U Beču je 26. put održan Hrvatski bal u organizaciji Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i šport (AHZ) te pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, hrvatskog veleposlanstva u Austriji, a u suradnji s Gradom Zagrebom i Bečom.

Miroslav Pipilica, predsjednik Austrijsko - hrvatske zajednice za kulturu i sport (Foto: Snježana Herek)

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas poručio je Hrvatima u Austriji da su značajan most povezivanja između Austrije i Hrvatske i da su i njihovom zaslugom Austrijanci postali  vjerni gosti i ulagači u Hrvatskoj, a novoj hrvatskoj Vladi na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem i Središnjem državnom uredu cilj je “produbiti i učvrstiti” veze domovinske i iseljene Hrvatske, kroz osmišljavanje zajedničkih projekata i programa.

Čestitke Austrijsko-hrvatskoj zajednici na organizaciji Hrvatskog bala, koji je ove godine dio programa “Godine kulture između Austrije i Hrvatske” i poklapa se  s obilježavanjem 25. obljetnice međunarodnog priznanja naše zemlje,  uputila je veleposlanica RH u Beču Vesna Cvjetković.

Miroslav Piplica, Mirka Jozić, Vesna Cvjetković i Zvonko Milas (Foto: Snježana Herek)

“Zagreb i Beč povezuju ne samo iznimno bliski prijateljski nego i poslovni odnosi i brojni zajednički projekti i razmjene iskustava”, rekla je Mirka Jozić, posebna izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, inače pročelnica Ureda za gospodarstvo Grada Zagreba. Na marginama bala predložila je Piplici održavanje Hrvatskog bala AHZ-a i u Zagrebu ili nekom drugom hrvatskom gradu.

S austrijske strane, okupljenim hrvatskim i austrijskim političarima, diplomatima, gospodarstvenicima i kulturnjacima obratili su se i zastupnici austrijske Socijaldemokratske stranke (SPÖ) i desne Slobodarske stranke (FPÖ) u bečkom Pokrajinskom parlamentu Omar Al-Rawi i Gerald Ebinger. Složili su se da su Hrvatska i Austrija prijateljske zemlje koje veže zajednička povijest, kultura i partnerstvo.

Goran Karan, zvijezda 26. Hrvatskog bala u Beču (Foto: Snježana Herek)

Neizostavni dio balske svečanosti bili su i naši tradicionalni plesovi, čiju su raznolikost i bogatstvo predstavili KUD „Bosanska Posavina“ i KUD „Naši običaji“ iz Beča. Glazbene zvijezde večeri, Goran Karan i Šima Jovanovac uz potporu tamburaškog sastava Džentlmeni okupili su u prestižnom bečkom Kursalonu oko 600 Hrvata.

Novi val hrvatskih udruga u Austriji

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas hrvatskoj zajednici i gradišćanskim Hrvatima u Beču poručio je da Hrvatska brine o Hrvatima izvan Hrvatske i intenzivno radi na prilagodbi zakona i boljim uvjetima za useljenike i povratnike.

Predstavnici hrvatskih udruga u Veleposlanstvu RH u Beču (Foto: Snježana Herek)

“Zajednički možemo raditi na osmišljavanju projekata i programa povezivanja, vodeći se pritom glavnim ciljem – očuvanjem hrvatskoga identiteta i jezika i svega onoga što nas obilježava i po čemu smo prepoznatljivi kao pripadnici hrvatskog naroda”, poručio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas predstavnicima hrvatskih i gradišćansko-hrvatskih udruga u Austriji, a velik broj okupljenih u Veleposlanstvu RH u Beču pokazuje da interes za povezivanjem s domovinom jača, rekao je državni tajnik.

Predstavnici hrvatskih udruga u Austriji ukazali su na aktualnu problematiku u iseljeništvu, od učenju hrvatskoga jezika, hrvatskoj školi i dvojezičnom hrvatsko-njemačkom obrazovnom sustavu kao važnom segmentu očuvanja hrvatskog jezika u višejezičnom austrijskom prostoru.

Veleposlanica RH u Austriji Vesna Cvjetković i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas (Foto: Snježana Herek)

Oduševljenje među okupljenima izazvale su dvije vijesti: otvaranje prvog hrvatskog studija u Austriji na Visokoj Pedagoškoj školi u Željeznom (Gradišće), u akademskoj godini 2017. / 2018., na kojem će se moći studirati hrvatski i gradišćansko-hrvatski jezik i nov projekt Udruge hrvatskih studenata Austrije koji potiče povratak hrvatskih studenata u domovinu.

Hrvatska veleposlanica u Austriji Vesna Cvjetković, domaćica susreta u Veleposlanstvu RH u Beču  najavila je skoro otvaranje „Godine kulture Austrije i Hrvatske“ i istaknula kako u programu sudjeluje 20 hrvatskih udruga s područja Austrije.

 • image
 • image
 • image
 • image

 • 26. Hrvatski bal u Beču
 • Grad Zagreb
 • predstavnici hrvatskih udruga u Austriji
 • Središnji državni ured za Hrvate izvan RH
 • Veleposlanstvo RH u Beču
 • Vesna Cvjetković
 • Zvonko Milas
I. Perkovac
I. Perkovac

NO COMMENTS