Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo

0 134

Instrument Leonarda da Vincija na Muzičkoj akademiji

Slawomir Zubrzycki pored svog instrumenta
Foto: violaorganista.com

Poljski pijanist i graditelj instrumenata, Slawomir Zubrzycki predstavio je studentima glazbe u Zagrebu gudaći čembalo koji je konstruirao prije nekoliko godina prema nacrtima slavnog talijanskog umjetnika i izumitelja Leonarda da Vincija.

Nalik na klavičembalo, zvuk gudaćeg ansambla ne postiže se samo sviranjem po klavijaturi, već i pritiskanjem dviju nožnih pedala, od koji je jedna zadužena za postizanje dinamike u sviranju. Leonardo da Vinci savršeno je riješio problematiku dobivanja zvuka na instrumentu u čijoj se rezonantnoj kutiji kriju strune i gudala upravo poput onih na gudaćim instrumentima.

Svečano otvorenje obnovljene Kneževe Palače u Zadru

Impresija sa svečanog otvorenja Kneževe palače u Zadru
Foto: hrt.hr/pixsell

Povijest je ove veljače oživljena i u Zadru. Nakon nekoliko godina obnove sredstvima iz europskih fondova svečano je otvorena Kneževa palača bogatim kulturnim programom 10. veljače, a od 11. do 21. veljače nastavio se koncertni i izložbeni program naslovljen “Povratak u Kneževu”.

Diljem Zadra i u dvoranama novoobnovljene Kneževe palače nasupili su Gradska glazba Zadar, Gudaći kvartet Zadarskog komornog orkestra, HPGD Zoranić, Jazz orkestar HRT-a i mnogi drugi ansambli i solisti.

U Zadru nastupio i dubrovački zbor Libertas

25. veljače u Koncertnoj dvorani braće Bersa, u obnovljenoj Kneževoj palači nastupio je Mješoviti pjevački zbor Libertas, pod ravnanjem maestra Viktora Lenerta. Na repertoar su uvrstili djela od klasike do djela suvremenih hrvatskih skladatelja, te crnačke duhovne pjesme.

Mješoviti pjevački zbor Libertas u Zadru
Foto: zborlibertas.jr

Zbor Libertas nezaobilazni je sudionik kulturnih manifestacija u Dubrovniku i Dubrovačko– neretvanskoj županiji, a često na poziv gostuje u gradovima širom Hrvatske i u inozemstvu. Osnovali su ga 1980. dvojica entuzijasta – Luka Obradović i maestro Ivan Dražinić, tadašnji direktor i šef dirigent Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Članovi zbora su Dubrovkinje i Dubrovčani različitih profila, zanimanja i dobnih skupina, amaterski pjevači, koji kao glazbeni entuzijasti rado odvajaju vrijeme pripremajući nove nastupe. Naročito se raduju gostovanjima izvan Dubrovnika jer tada uz nastupe imaju i dovoljno vremena za druženje.

  • image
  • image
  • image
  • image

  • Glas Hrvatske
  • Iva Matić
  • Kneževa Palača
  • Slawomir Zubrzycki
  • Viktor Lenert
  • Zbor Libertas

NO COMMENTS