Hrvatsko glazbeno stvaralaštvo

0 88

Prva hrvatska opera na nosaču zvuka!

Mladen Tarbuk, Ivana Kocelj, Borško Špoljarić i Vedran Galić predstavljaju album "Ljubav i zloba"
Foto: Krasnodar Peršun

2017. godina sjajno je počela za Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a, koji je realizirao dva sjajna glazbena pothvata. Nakon gotovo ćetvrt stoljeća ponovno je izvedena “Missa maruliana” Frane Paraća u ciklusu Kanconijer, a početkom veljače objavljen je nosač zvuka “Ljubav i zloba”. To je prvo studijsko izdanje prve hrvatske opere ikad, koncertno izvedene i snimljene tijekom 2015. po izvornoj partituri!

Na koncertu u okviru ciklusa “Kanconijer” u KD Vatroslav Lisinski, 26. siječnja, uz  Zbor i Simfonijski orkestar pod rananjem maestra Tončija Bilića nastupili su sopranistica Kristina Kolar, mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović, tenor Peter Tantsits te bariton Ljubomir Puškarić. Uz “Missu Marulianu” Frane Paraća koja je praizvedena 1993. u splitskom HNK, izvedena je i 1. simfonija u E-duru, „Himna umjetnosti“, Aleksandra Skrjabina.

U drugom velikom glazbenom projektu, snimanju opere “Ljubav i zloba” Vatroslava Lisinskog, po originalnoj partituri u redakturi maestra Mladena Tarbuka, našim su se ansamblima pridružili sopranistica Evelin Novak kao Ljubica, bariton Leon Košavić kao Obren, tenor Domagoj Dorotić kao Vukosav te basbariton Giorgio Surian kao knez Velimir. Nosač zvuka objavljen je u suradnji HRT-a i G.A.D. produkcije.

Počeli 6. ``Zvuci orgulja Zagrebačke katedrale``

Foto: organum.hr

Prošlog tjedna počeo je 6. koncertni ciklus “Zvuci orgulja Zagrebačke katedrale” koji interpretacijom vrsnih orguljaša i inih solista promiče hrvatsku i svjetsku glazbenu baštinu posvećenu kraljici instrumenta. Na vrijednim orguljama Zagrebačke katedrale ciklus su otvorili orguljaš Mario Perestegi i trubač Dario Teskera, repertoarom iz hrvatskog i europskog opusa posvećenog kraljici instrumenata.

Ovaj koncertni ciklus pokrenuo je orguljaš Mario Perestegi po uzoru na slične manifestacije koje se održavaju u katedralama diljem Europe, a s ciljem promidžbe hrvatske i europske orguljaške glazbene baštine.

. Skladatelj, tamburaš i glazbeni pedagog Dario Cebić ove je godine primio još jednu značajnu nagradu. Njegovo glazbeno stvaralaštvo tijekom nagradama bogate 2016. godine pratilo je “Europsko folklorno festivalsko udruženje” te mu dodijelilo ugledno priznanje za poseban doprinos u očuvanju i razvoju svjetske tradicionalne folklorne umjetnosti.

Nagrada ``Europskog folklornog festivalskog udruženja`` Dariju Cebiću!

Skladatelj, tamburaš i glazbeni pedagog Dario Cebić
Foto: skladateljev privatni album

Skladatelj, tamburaš, dirigent i glazbeni pedagog Dario Cebić, rođen u Dugom Selu, zahvaljujući glazbenim nagradama i praizvedbama od strane uglednih europskih ansambala i orkestara, danas se može svrstati među najuspješnije mlade europske skladatelje.

Svoje glazbeno obrazovanje počeo je u Zagrebu, učeći glasovir i i violinu, nastavio ga na Glazbenom sveučilištu u Graz gdje je i doktorirao, a poslijediplomski studij završio je i u Beču. Prošle godine završio je doktorski studij u Berlinu, a posljednjih nekoliko godina s gotovo svakog natjecanja na koje je prijavio svoja djela, vratio se s prvom nagradom.

Uz skladanje, Dario Cebić bavi se i pedagoškim radom u Glazbenoj školi Dugo Selo, a već nekoliko godina vodi i Tamburaški orkestar škole. Tijekom 2016. godine osvojio je tri prve nagrade na skladateljskim natjecanjima u Italiji, a s Tamburaškim orkestrom Osnovne škole Dugo Selo osvojio je prvu nagradu na  Europskom folklornom prvenstvu 2013. godine, zatim prve nagrade na Svjetskom folklornom prvenstvu 2014. i 2015. godine, a prošle godine 1. nagradu orkestar je osvojio Svjetskom folklornom kupu u Veneciji.

Upravo rad Darija Cebića na tom folklornom području tijekom prošle godine nagrađen je uglednim priznanjem od strane “Europskog folklornog festivalskog udruženja”.

 • image
 • image
 • image
 • image

 • Dario Cebić
 • Dario Teskera
 • Iva Matić
 • Ljubav i zloba
 • Mario Perestegi
 • Orgulje Zagrebačke katedrale
 • Simfonijski orkestar HRT
 • Sonores organi
 • Zbor HRT

NO COMMENTS