Hrvatski jazz

0 96

Velikan domaćeg jazza Boško Petrović (Foto: Boris Scitar/PIXSELL)

Umjetnički opus Boška Petrovića zasigurno pripada glazbenoj baštini i neizostavni je dio povijesti hrvatskog jazza. Neke od njegovih skladbi, primjerice “Green Lobster Dream” ili “With Pain I Was Born”, ostat će trajnim vrijednostima hrvatskog glazbenog stvaralaštva.

Album “The Very Beginning” sadrži skladbe objavljene na albumima “Zagrebački džez kvartet” iz 1959. i “Sastanak u studiju” iz 1960. godine.

(Foto: discogs.com)

“The Very Beginning” glazbeno je djelo iznimne vrijednosti, testament važnosti hrvatskog jazza i izvan naše zemlje. Od osam skladbi s albuma snimljenog 1959. godine slušali smo: “Mr. Flanagan Blues”, “But Not For Me”, “Mrtve magle” i “Opus De Funk”. Ovom prilikom nastavljamo sa skladbom “Night In Tunisia”, poznatim jazz standardom Dizzyja Gillespieja, zatim “Way In Blues” i “Minor Flute” flautista i saksofonista Jeromea Richardsona, koji je uz hornista Juliusa Watkinsa, basista Buddyja Catletta i bubnjara Joea Harrisa činio dio spomenute ekipe američkih jazzera s kojima su Boško Petrović i pijanist Davor Kajfeš snimili album “Susret u studiju”.

Jedan od najpoznatijih hrvatskih jazzera utemeljitelj je Zagrebačkog jazz kvarteta (ZJK) s kojim ubrzo stječe i međunarodni ugled. Bio je organizator brojnih jazz priredbi od kojih i Hrvatskog jazz sabora koji promovira domaće jazz glazbenike. Bio je jedan od rijetkih koji su redovito nastupali na priredbama diljem svijeta, sa svojim sastavom ili kao solist u sastavima glasovitih svjetskih glazbenika. Kasnije vodi i druge sastave od kojih su najpoznatiji Zagrebački jazz kvintet, B.P. Convention, B.P. Convention Big Band, B.P. Club All Stars i Boško Petrović Trio. Vodio je tečaje jazza još sedamdesetih godina, a 1999. je osnovao i do kraja života vodio Ljetnu jazz-školu u Grožnjanu.

Dobitnik je Vjesnikove nagrade Josip Slavenski, Nagrade grada Zagreba i drugih, te višestruki dobitnik “Porina”, između ostalih i za životno djelo.

Boško Petrović je bio vlasnik legendarnog zagrebačkog B.P. Cluba u kojem su nastupali neki od najvećih svjetskih glazbenika, te izdavačke tvrtke Jazzette Records za koju su mnogi od njih i snimali, a koji je 1998. i objavila album “Boško Petrović – The Very Beginning”.

  • image
  • image
  • image
  • image

  • Boško Petrović
  • Branimir Njikoš
  • Glas Hrvatske
  • Hrvatski jazz
B. Njikoš
B. Njikoš

NO COMMENTS