Hrvatska slikovnica

0 127

Šetnja s Nikolom Teslom

Enciklopedija Britannica svrstala ga je među 10 najvažnijih ljudi u svjetskoj povijesti. Uvršen je na popis 100 Greatest Americans Discovery Chanella. Godine, 1912. odbio je Nobelovu nagradu iz fizike. Njegovo pamćenje danas bi nazvali fotografskim. Govorio je čak osam jezika. Njegovo ime nose brojni svjetski znanstveno-istraživački centri i muzeji. Po njemu je nazvan čak i jedan mjesečev krater.

On je veliki Nikola Tesla!

Za Nikolu Teslu kaže se da je čovjek koji je koračao ispred svog vremena. Iz njegovih je ideja proizišlo desetak Nobelovih nagrada iako niti jedna nije došla u njegove ruke. Unatoč svojoj genijalnosti, Tesla je za sebe govorio da je otkrivač, a ne znanstvenik ili izumitelj.

(Foto: Tehnički muzej Nikola Tesla)

Rođen je 1856. godine, u selu Smiljanu pored Gospića. U školi je bio odličan đak, a matematika je bila njegov omiljeni predmet. Zbog iznimnih matematičkih sposobnosti čak je i svojim profesorima ponekad bio sumnjiv jer je brzo dolazio do točnih rješenja.

Već kao petogodišnjak Tesla je izradio svoj prvi izum – udicu za žabe. Jednom je čak naljutio i djeda kada mu je rastavio skupocjeni sat želeći otkriti kao radi. Kao dječak Nikola se često igrao u obližnjem potoku, a snagu vodenih virova koristio je za svoje prve pokuse.

Vrhunac njegove karijere bio je 80-ih i 90-ih godina 19. stoljeća. Tada  je, naime, objavio najveći broj patenata – od najpoznatijeg okretnog magnetskog polja, preko Teslinog transformatora, neonske rasvjete do odašiljanja i primanja elektromagnetskih valova.

U spomen na ostavštinu velikog znanstvenika i istraživača, u zagrebačkom Tehničkom muzeju postavljen je  Teslin demonstracijski kabinet. Radi se o prezentaciji niza izuma kojima je Tesla zadužio svijet.

Tehnički muzej Nikola Tesla  (Foto: tmnt.hr)

Za ljubitelje televizije važan je podatak da je postojanje i toga aparata zasluga Nikole Tesle. U Tehničkom muzeju može se vidjeti i Teslino rotirajuće jaje, pronalazak koji je omogućio upotrebu izmjenične struje. Posjetiteljima je vjerojatno najzanimljiviji Teslin transformator koji izbija munje, napona oko 3 milijuna volti. U muzeju se čuva i originalni radio-odašiljač putem kojega je, 15. svibnja 1926. godine, emitirana prva radijska emisija u jugoistočnom dijelu Europe.

Demonstracijski kabinet Nikole Tesle u zagrebačkom Tehničkom muzeju (Foto: PIXSELL/Igor Kralj)
(Foto: PIXSELL/Petar Glebov)

O Tesli osobno

Imao je nekoliko bliskih prijatelja. Među njima, bili su pisci Robert Underwood Johnson, Mark Twain i Francis Marion Crawford. U financijskim pogledu bio je prilično nespretan, ekscentričan i kompulzivan. I među znanstvenicima i u javnosti pratio ga je glas samotnjaka i ekscentrika. Zbog svoje ekscentričnosti odvraćao je ljude, a nije previše mario ni za zaradu od svojih izuma. Iako mu je bio potreban novac, 1912. godine odbija primiti Nobelovu nagradu iz fizike jer je tvrdio da njegov suprimatelj Thomas Alva Edison nije pravi znanstvenik. Zadnje godine života proveo je hraneći golubove i financirajući se isključivo godišnjim honorarima iz domovine.

  • image
  • image
  • image
  • image